W tym roku w małej miejscowości górskiej odbywały się po raz pierwszy Mistrzostwa Polski w biathlonie letnim osób niepełnosprawnych. Koleżanka Basia brała w nich udział i zaprosiła nas żeby to obejrzeć i jej kibicować. Nasza paczka ośmioosobowa wybrała się dwoma samochodami. Po drodze było nam bardzo wesoło, bo robiliśmy zakłady która będzie Basia, a cały czas zajadaliśmy nasze ulubione słodycze z firmy Dr .Gerard które ona też bardzo lubi. Przyjechaliśmy na kilka minut przed startem i zajęliśmy sobie fajne miejsca na widowni. W związku z tym że były cztery stanowiska strzeleckie na starcie za każdym razem stawały 4 osoby. Przebiegały one dystans 400 m i w zależności która osoba przybiegała pierwsza zajmowała stanowisko strzeleckie by oddać 5 strzałów. Gdy wszystkie strzały były celne zawodnik biegł następne 400 m i oddawał kolejnych 5 strzałów. Tak było łącznie 5 razy. Jeżeli jednak zawodnik nie oddał celnego strzału czekała go karna runda do przebiegnięcia około 70 metrów za każdy niecelny strzał. Z całych sił kibicowaliśmy naszej Basi ,która która miała najwięcej celnych strzałów i najmniej karnych rund do przebiegnięcia. Jak się na końcu okazało to ona została mistrzynią Polski w pierwszym letnim biathlonie osób niepełnosprawnych. Po rozdaniu medali i pucharów wszyscy zawodnicy i kibice zostali poczęstowani Sernikiem bez pieczenia z Pryncypałkami Classic,a przepis można znaleźć na stronie firmy Dr. Gerard.
"SKŁADNIKI (na tortownicę o średnicy 24 cm)
Na spód:200 g wafli „Pryncypałki Classic” dr Gerard
50 g migdałów,60 g masła
Dekoracja:4 wafle „Pryncypałki Classic” dr Gerard
3 łyżki konfitury truskawkowej,10 truskawek
Masa serowa:200 g śmietanki kremówki (30% lub 36%)
9 płatków żelatyny (18 g),1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
180 g jogurtu greckiego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:W małym rondelku rozpuszczamy masło. W malakserze mieszamy wafle i migdały z rozpuszczonym masłem. Uzyskany „mokry piasek” przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy do dna, by uzyskać spód sernika.W małej miseczce z zimną wodą namaczamy przez 5-10 minut płatki żelatyny. Następnie dobrze odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy je do śmietany kremówki, którą podgrzewamy na niewielkim ogniu. Żelatyna powinna całkowicie się rozpuścić w kremówce, ale śmietana nie powinna zostać doprowadzona do wrzenia.
Śmietanę z żelatyną studzimy, powinna być lekko ciepła, ale nie gorąca. W malakserze mieszamy twaróg, jogurt grecki i cukier. Cienką strużką dodajemy śmietanę z rozpuszczoną żelatyną. Gotową masę serową przekładamy na tortownicę. Wstawiamy na całą noc do lodówki, można nawet zostawić sernik w chłodzie na całą dobę.Przed podaniem lekko podgrzewamy konfiturę truskawkową. Rozprowadzamy ją po wierzchu sernika, posypujemy kawałkami truskawek i pokrojonymi w kostkę wafelkami „Pryncypałki Classic” dr Gerard".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz