wtorek, 10 lipca 2018

Letni deser

Dzisiaj na deser przygotowałam ciasto bez pieczenia z ciastkami zbożowymi, masą budyniową, galaretką i owocami. Ciasto idealne w letnie, gorące dni. Spróbujecie? Oto składniki: 

Masa budyniowa
-1,5 szklanki mleka
-5 żółtek
-1 budyń waniliowy
-czubata łyżka mąki pszennej
-3/4 szklanki cukru
-1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
-200 g masła 
-1,5 łyżki kakao
-2 galaretki o smaku owoców leśnych
-500 g owoców: truskawki, jagody, maliny

Dodatkowo
-ciastka Wit’am mleko czekolada od Dr Gerard 

Sposób przygotowania: galaretki rozpuszczam w 750 ml gorącej wody i odstawiam do wystudzenia. Masa: żółtka ucieram z cukrem na jasną masę. Dodaję budyń, mąkę, ekstrakt waniliowy i pół szklanki mleka. Miksuję. Resztę mleka gotuję, a następnie wlewam masę jajeczną na gotujące się mleko, energicznie mieszam do czasu, aż budyń zgęstnieje. Ściągam z ognia i odstawiam do wystudzenia. Masło ucieram na puch, stopniowo dodaję budyń i dokładnie ucieram. Dno tortownicy (średnica 21 cm) wykładam papierem do pieczenia. Na spodzie układam ciastka Wit’am. Na ciastka wykładam połowę masy budyniowej. Układam następną warstwę ciastek Wit’am. Do pozostałej masy dodaję kakao, miksuję i wykładam na ciastka. Na masę wykładam owoce i schładzam. Tężejącą galaretkę wylewam na owoce i ciasto wkładam do lodówki. Przed podaniem musi spędzić w lodówce minimum 4 godziny. Bardzo pyszne, doskonale sprawdzi się w gorące letnie dni na przykład jako słodki dodatek do mrożonej kawy. Polecam i życzę smacznego! Do przygotowania tego ciasta wykorzystajcie niezastąpione słodycze od Dr Gerarda.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz