Pasta
Tahini jak ją przygotować?
Pasta Tahini to
inaczej masło sezamowe tak też jest często nazywana. Możemy ją
kupić w większości sklepów znajdziemy ją na półkach ze zdrową
żywnością lub samemu przygotować w domu. Taką pastą możemy
smarować pieczywo, sosów, dresingów dodawać warzywa wtedy nadamy
potrawom orientalny smak jest idealne także na wieczory przy desce
serów, butelce wina oraz nowych ciastkach Spice i Bacon nowe
smaki krakersów Artur lub krakersy
dr Gerarda
Buźki. Można też przygotować pyszne sezamowe ciasteczka.
Przepis na domową
pastę sezamową:
1 szklanka sezamu
najlepiej łuskanego wtedy będzie bardziej delikatna, dwie łyżki
oliwy z oliwek lub olej rzepakowy
Przygotowywanie.
Patelnię mocno rozgrzewamy, wsypujemy na nią sezam i prażyć go co
chwilę mieszając aby nam się nie przypalił. Musi wydzielać
delikatny zapach oraz mieć złoty kolor. Wtedy kończymy smażenie.
Wsypujemy go do wysokiego naczynia i blendujemy przez kilka minut
bardzo cierpliwie, studzimy jak bdzie się grzał. Od czasu do czasu
mieszamy łyżką i z ciągamy ze ścianek pojemnika. Po dłuższym
miksowaniu sezam będzie wydzielał olej i nabierze gęstej ,
gładkiej konsystencji. Dodajemy do masy olej najlepiej dolewać i
mieszać aby zobaczyć jaką chcemy uzyskać konsystencję.
Przekładamy do słoika i wstawiamy do lodówki. A potem pozostaje
nam jedynie delektować się tym wyjątkowym smakiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz