poniedziałek, 16 lipca 2018

Pasta Tahini jak ją przygotować?


Pasta Tahini jak ją przygotować?

Pasta Tahini to inaczej masło sezamowe tak też jest często nazywana. Możemy ją kupić w większości sklepów znajdziemy ją na półkach ze zdrową żywnością lub samemu przygotować w domu. Taką pastą możemy smarować pieczywo, sosów, dresingów dodawać warzywa wtedy nadamy potrawom orientalny smak jest idealne także na wieczory przy desce serów, butelce wina oraz nowych ciastkach Spice i Bacon nowe smaki krakersów Artur lub krakersy
dr Gerarda Buźki. Można też przygotować pyszne sezamowe ciasteczka.
Przepis na domową pastę sezamową:
1 szklanka sezamu najlepiej łuskanego wtedy będzie bardziej delikatna, dwie łyżki oliwy z oliwek lub olej rzepakowy
Przygotowywanie. Patelnię mocno rozgrzewamy, wsypujemy na nią sezam i prażyć go co chwilę mieszając aby nam się nie przypalił. Musi wydzielać delikatny zapach oraz mieć złoty kolor. Wtedy kończymy smażenie. Wsypujemy go do wysokiego naczynia i blendujemy przez kilka minut bardzo cierpliwie, studzimy jak bdzie się grzał. Od czasu do czasu mieszamy łyżką i z ciągamy ze ścianek pojemnika. Po dłuższym miksowaniu sezam będzie wydzielał olej i nabierze gęstej , gładkiej konsystencji. Dodajemy do masy olej najlepiej dolewać i mieszać aby zobaczyć jaką chcemy uzyskać konsystencję. Przekładamy do słoika i wstawiamy do lodówki. A potem pozostaje nam jedynie delektować się tym wyjątkowym smakiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz