piątek, 6 lipca 2018

Połączenie idealne

Dzisiaj przygotowałam wyśmienite ciasto na makowym biszkopcie z galaretką wiśniową, masą śmietanową i czekoladkami wiśniowymi. Połączenie idealne. Spróbujesz? Oto składniki:

Biszkopt
-4 jaja
-70 g cukru
-70 g mąki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-35 g maku
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Warstwa wiśniowa 
-1/2 kg wiśni bez pestek
-2 galaretki wiśniowe
-700 ml wrzatku

Masa śmietanowa
-500 ml śmietany 30%
-1 cukier wanilinowy
-250 g serka mascarpone
-1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo
-czekoladki wiśnia od Dr Gerard 1,5 opakowania

Sposób przygotowania: biszkopt: białka ubijam na sztywno, stopniowo wsypuję cukier, nastepnie dodaję żółtka. Chwilę miksuję i wsypuję mak. Mąki z proszkiem przesiewam i wsypuję do masy. Dokładnie mieszam szpatułką. Wylewam na blaszkę (22/30 cm) i piekę około 30 minut. Odstawiam do wystudzenia. Warstwa wiśniowa: galaretki rozpuszczam w 700 ml wrzątku, odstawiam do lekkiego stężenia. Wiśnie układam na biszkopcie. Zalewam je tężejącą galaretką i odstawiam do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Masa śmietanowa: w misce umieszczam śmietanę, serek mascarpone i cukry. Miksuję do uzyskania gęstej masy. Ubitą śmietanę wykładam na zastygniętą warstwę wiśniową. Na wierzch układam czekoladki wiśniowe. Ciasto przechowuję w lodówce. Do przygotowania wykorzystaj najlepsze słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz