czwartek, 5 lipca 2018

Na upalne dni.


Na upalne dni.

Podczas upalnego lata nie mamy ochoty na ciepłe, ciężkie kremowe desery. Raczej delektujemy się lekkimi ciastkami, lodami, chłodnikami czy orzeźwiającymi napojami. Takie lekkie ciastka znajdziemy firmy dr Gerarda jak zwierzaki maślane, ciastka Jungle czy dodające energii wit'AM musli, mleko, czekolada trzy zboża. Idealne na letnią przekąskę. Lekkim oraz zdrowym deserem będzie samodzielnie przygotowany kisiel z owocami. Sama słodycz oraz wyśmienity smak. Przepis jest na około dwanaście porcji. Potrzebujemy do jego przygotowania cztery szklanki mleka, pięćdziesiąt deko truskawek, dwa słoiki wiśni po 750 mililitrów, 1 i ¼ śmietany kremówki, dwie szklanki soku z czerwonych porzeczek, dwa cukry waniliowe, pół szklanki cukru, sześć łyżek mąki ziemniaczanej, pięć łyżek kaszki manny, kawałek skórki od cytryny. Wiśnie osączamy, sok odkładamy na bok, truskawki myjemy i drobno kroimy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości soku. Sok z wiśni i porzeczek przelewamy do dużego garnka, zagotowujemy ze skórką cytrynową wraz z cukrem waniliowym oraz cukrem białym. Dodać mąkę ziemniaczaną i krótko zagotowujemy, mieszając. Wyciągamy skórkę cytrynową, mieszamy z truskawkami i wiśniami. Kisiel przekładamy do salaterek. Przygotowujemy sos. Mleko zagotowujemy z dwoma łyżkami cukru, garnek zdejmujemy z ognia i mieszamy z kaszą manną. Nie gotujemy, studzimy i od czasu do czasu mieszamy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno ostrożnie mieszamy z przestudzoną masą grysikową. Kisiel polewamy sosem, wkładamy ciastka Jungle dr Gerarda. Na upalne dni deser gotowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz