Na
upalne dni.
Podczas upalnego
lata nie mamy ochoty na ciepłe, ciężkie kremowe desery. Raczej
delektujemy się lekkimi ciastkami, lodami, chłodnikami czy
orzeźwiającymi napojami. Takie lekkie ciastka znajdziemy firmy dr
Gerarda jak zwierzaki maślane, ciastka Jungle czy
dodające energii wit'AM musli, mleko, czekolada trzy zboża.
Idealne na letnią przekąskę. Lekkim oraz zdrowym deserem będzie
samodzielnie przygotowany kisiel z owocami. Sama słodycz oraz
wyśmienity smak. Przepis jest na około dwanaście porcji.
Potrzebujemy do jego przygotowania cztery szklanki mleka,
pięćdziesiąt deko truskawek, dwa słoiki wiśni po 750 mililitrów,
1 i ¼ śmietany kremówki, dwie szklanki soku z czerwonych
porzeczek, dwa cukry waniliowe, pół szklanki cukru, sześć łyżek
mąki ziemniaczanej, pięć łyżek kaszki manny, kawałek skórki
od cytryny. Wiśnie osączamy, sok odkładamy na bok, truskawki
myjemy i drobno kroimy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w
niewielkiej ilości soku. Sok z wiśni i porzeczek przelewamy do
dużego garnka, zagotowujemy ze skórką cytrynową wraz z cukrem
waniliowym oraz cukrem białym. Dodać mąkę ziemniaczaną i krótko
zagotowujemy, mieszając. Wyciągamy skórkę cytrynową, mieszamy z
truskawkami i wiśniami. Kisiel przekładamy do salaterek.
Przygotowujemy sos. Mleko zagotowujemy z dwoma łyżkami cukru,
garnek zdejmujemy z ognia i mieszamy z kaszą manną. Nie gotujemy,
studzimy i od czasu do czasu mieszamy. Śmietanę kremówkę ubijamy
na sztywno ostrożnie mieszamy z przestudzoną masą grysikową.
Kisiel polewamy sosem, wkładamy ciastka Jungle dr Gerarda. Na upalne
dni deser gotowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz