czwartek, 12 lipca 2018

Kruche ciasto

Wczoraj przygotowałam kruche ciasto przełożone musem jeżynowym, kremem budyniowym i ciasteczkami zbożowymi, a wierzch udekorowałam jeżynami, które zalałam przezroczystą galaretką. Rodzinka była zachwycona, ale ciasto najbardziej smakowało dzieciom, ponieważ uwielbiają jeżyny, słodycze Dr Gerarda i galaretkę. Wypróbujesz? Oto składniki: 

Ciasto
-1,5 szklanki mąki pszennej
-pół szklanki mąki krupczatki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-3/4 szklanki cukru pudru
-100 g masła lub margaryny
-2 jajka
-1 łyżka śmietany

Mus
-400 g jeżyn
-1/4 szklanki cukru białego
-2 łyżeczki żelatyny
-2 łyżki wody zimnej

Krem
-2 szklanki mleka
-2 łyżki cukru
-1 budyń waniliowy bez cukru
-1 galaretka przezroczysta 
-pół szklanki śmietanki kremówki 30%

Dodatkowo
-torcik zbożowy od Dr Gerard 6-8 sztuk
-300 g świeżych jeżyn
-1 galaretka przezroczysta
-2 szklanki wody

Sposób przygotowania: ciasto: mąkę pszenną przesiewam z proszkiem do pieczenia i łączę z mąką krupczatką oraz cukrem pudrem. Siekam razem z zimnym masłem dodając jajka i śmietanę. Zagniatam. Ciasto dzielę na pół i wałkuję na wielkość jednakowych form (21/25 cm). Schładzam w lodówce przez pół godziny. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piekę przez około 20 minut. Mus: żelatynę zalewam zimną wodą i odstawiam, aż napęcznieje. Jeżyny przekładam do blendera i miksuję. Dodatkowo przecieram przez sito, aby uzyskać mus bez pestek. Przelewam go do garnka, wsypuję cukier i podgrzewam na małym ogniu. Mieszam do zagotowania. Ściągam z ognia i dodaję napęczniałą żelatynę. Wystudzony i tężący mus wykładam na dwa blaty kruchego ciasta. Odstawiam do całkowitego stężenia. Krem: 1,5 szklanki mleka wlewam do garnka dodaję cukier, w reszcie mleka mieszam proszek budyniowy, który następnie wlewam na gotujące się mleko i gotuję budyń. Ściągam z ognia i wsypuję suchą galaretkę. Mieszam, aż się połączą w jednolitą masę. Studzę. Schłodzoną kremówkę ubijam i dodaję do wystudzonego budyniu. Połowę gęstego kremu wykładam na pierwsze ciasto z jeżynami i powoli nakładam drugie ciasto, które posypuję pokruszonymi ciastkami Dr Gerarda i wykładam drugą połowę kremu. Na wierzchu ciasta układam świeże jeżyny i zalewam tężejącą galaretką. Ciasto przechowuję w lodówce. W sam raz na letnie dni. Polecam i życzę smacznego! Do przygotowania wykorzystaj najlepsze słodycze od Dr Gerarda.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz