Dzisiaj na deser przygotowałam czekoladowy biszkopt przełożony kremem kokosowym i czekoladkami kokosowymi oblany polewą i posypany kokosem. Ciasto smakowało przepysznie z filiżanką kawy. Wypróbujesz? Oto składniki:
Biszkopt
-5 jajek
-2/3 szklanki mąki
-1/3 szklanki kakao
-1 szklanka cukru
Krem
-3 szklanki mleka
-pół szklanki cukru
-1 budyń waniliowy
-200 g masła
-200 g wiórek kokosowych
Polewa
-100 g mlecznej czekolady
-50 g czekolady deserowej
-1 łyżka masła
-wiórki kokosowe
Dodatkowo
-czekoladki kokos od Dr Gerard opakowanie
Sposób przygotowania: biszkopt: białka oddzielam od żółtek. Ubijam na sztywną pianę. Dodaję stopniowo cukier dalej ubijając. Wlewam żółtka. Następnie dodaję partami przesianą mąkę z kakao i mieszam. Przelewam na blaszkę wyłożoną papierem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 25 minut do suchego patyczka. Wystudzony biszkopt przecinam na pół. Krem: do garnka wlewam 2,5 szklanki mleka i gotuję. Dodaję cukier i mieszam do rozpuszczenia. Wsypuję wiórki i gotuję mniej więcej 5 minut. Następnie dodaję miękkie masło i mieszam do rozpuszczenia. W pozostałym mleku mieszam budyń i wlewam do masy kokosowej. Gotuję mieszając do momentu, aż masa zgęstnieje. Odstawiam do wystudzenia. Na połowę blatu biszkoptowego wylewam połowę masy kokosowej, układam czekoladki kokosowe i wykładam resztę masy. Przykrywam drugą częścią biszkoptu i wkładam do lodówki. Polewa: w rondelku rozpuszczam masło. Dodaję czekoladę. Mieszam do rozpuszczenia, a następnie polewam ciasto. Wierzch posypuję wiórkami. Ciasto przechowuję w lodówce. Wypróbuj. Polecam i życzę smacznego! Do przygotowania wykorzystajcie najlepsze słodycze od Dr Gerarda.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz