Czekolada jest uwielbiana pod każdą postacią, w cukierkach, batonach, waflach, ciastkach jednak ja dziś zaproponuję czekoladę w jednej z czystszych postaci, a mianowicie pospolite czekoladki dr. Gerarda, które sprawdzą się zawsze i wszędzie. Kochają je tak samo dzieci i dorośli, bez wyjątku. Wersja dla kuchcików:
Składniki:
-
Korpus pralinek:
-
400 g wytrawnej czekolady 70%
Baza jabłkowa:
Galaretka różana:
-
baza jabłkowa
-
5 ml wody różanej
-
2 g suszonych płatków róży
-
1 łyżeczka konfitury z płatków róż
-
50 ml cydru
Genache:
-
200 g białej czekolady
-
80 g śmietany kremówki
-
20 ml wody różanej
-
15 g syropu glukozowego
-
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
-
30 g masła kakaowego
Dodatkowo:
-
czerwony zamsz w sprayu
-
perłowy pył cukierniczy
Przygotowanie:
Baza jabłkowa:
Sok jabłkowy doprowadzić do wrzenia, dodać pektynę wymieszaną z cukrem, sok cytrynowy i syrop glukozowy, gotować ok. 2 minuty.
Galaretka:
Bazę jabłkową przelać do miski, dodać konfiturę i wodę różaną, cydr oraz płatki róż. Wstawić do lodówki.
Ganache:
Syrop glukozowy podgrzać ze śmietaną i nasionami zeskrobanymi z laski
wanilii. Czekoladę posiekać, dodać masło kakaowe i zalać gorącą śmietaną
z syropem. Odstawić do rozpuszczenia, dodać wodę różaną i schłodzić w
lodówce.
Korpusy pralinek:
Foremki do czekoladek spryskać zamszem i oprószyć złotym pyłem.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej do uzyskania 45ºC w masie
czekoladowej. Zatemperować czekoladę i cienką warstwą wylać foremki,
nadmiar czekolady usunąć. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Za pomocą rękawa cukierniczego na dno foremek nanieść warstwę galaretki,
następnie warstwę ganache i ponownie schłodzić w lodówce. Resztę
czekolady ponownie zatemperować i zamknąć czekoladki wylewając cienką
warstwę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz