wtorek, 30 października 2018

Czekolady, czekoladki, czekoladeczki

            Czekolada jest uwielbiana pod każdą postacią, w cukierkach, batonach, waflach, ciastkach jednak ja dziś zaproponuję czekoladę w jednej z czystszych postaci, a mianowicie pospolite czekoladki dr. Gerarda, które sprawdzą się zawsze i wszędzie. Kochają je tak samo dzieci i dorośli, bez wyjątku.  Wersja dla kuchcików:

Składniki:

  • Korpus pralinek:
  • 400 g wytrawnej czekolady 70%
Baza jabłkowa:
Galaretka różana:
  • baza jabłkowa
  • 5 ml wody różanej
  • 2 g suszonych płatków róży
  • 1 łyżeczka konfitury z płatków róż
  • 50 ml cydru
Genache:
  • 200 g białej czekolady
  • 80 g śmietany kremówki
  • 20 ml wody różanej
  • 15 g syropu glukozowego
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 30 g masła kakaowego
Dodatkowo:
  • czerwony zamsz w sprayu
  • perłowy pył cukierniczy


    Przygotowanie:

    Baza jabłkowa:
    Sok jabłkowy doprowadzić do wrzenia, dodać pektynę wymieszaną z cukrem, sok cytrynowy i syrop glukozowy, gotować ok. 2 minuty.

    Galaretka:
    Bazę jabłkową przelać do miski, dodać konfiturę i wodę różaną, cydr oraz płatki róż. Wstawić do lodówki.

    Ganache:
    Syrop glukozowy podgrzać ze śmietaną i nasionami zeskrobanymi z laski wanilii. Czekoladę posiekać, dodać masło kakaowe i zalać gorącą śmietaną z syropem. Odstawić do rozpuszczenia, dodać wodę różaną i schłodzić w lodówce.

    Korpusy pralinek:
    Foremki do czekoladek spryskać zamszem i oprószyć złotym pyłem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej do uzyskania 45ºC w masie czekoladowej. Zatemperować czekoladę i cienką warstwą wylać foremki, nadmiar czekolady usunąć. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

    Za pomocą rękawa cukierniczego na dno foremek nanieść warstwę galaretki, następnie warstwę ganache i ponownie schłodzić w lodówce. Resztę czekolady ponownie zatemperować i zamknąć czekoladki wylewając cienką warstwę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz