Słodkości od dr Gerarda
Jak co dzień z rana wstaliśmy wraz z naszymi dziećmi
zjedliśmy śniadanie? A po śniadaniu, czekoladki, markizy, od dr Gerarda. Trudno
jest nam się powstrzymać przed słodyczami z firmy Dr Gerard. Polecam przepis na
sernik
SERNIK WEGAŃSKI
SERNIK WEGAŃSKI – przepis:
spód:
•150 g moreli
•150 g daktyli
•150 g orzechów włoskich, lakowych lub innych
•2 łyżki oleju kokosowego
masa:
•400 g orzechów nerkowca
•400 ml śmietana kokosowej u mnie Real Thai
•125 ml syropu klonowego
•125 ml oleju kokosowego
•2 cytryny
•szczypta soli
•aromat cytrynowy z (kilka kropli)
•szczypta soli
polewa:
•1,5 szklanki cukru pudru
•¼ łyżeczki kwasku cytrynowego
•1 cytryna
•aromat cytrynowy
SERNIK WEGAŃSKI – przepis:
No to zaczynamy:
1.Spód: Składniki spodu wkładam do malaksera i rozdrabniam.
Spód formy tortowej (u mnie 24 cm) wykładam dokładnie masą i dociskam do dna.
Wstawiam do lodówki.
2.Masa: Cytryny myję, ocieram z nich skórkę, wkładam ja do
miseczki, a sok wyciskam do kubka. Nerkowce wsypuję do miski, zalewam wodą i
moczę minimum 4 godziny. Jeśli masz blender wysokoobrotowy nawet nie trzeba ich
moczyć. Do blendera wkładam odcedzone nerkowce, dolewam całą puszkę śmietany
kokosowej, syrop klonowy, olej oraz sok z cytryn, szczyptę soli i aromat.
Rozdrabniam na jednolitą masę. Blender wyłączam, do masy dodaję skórkę
cytrynowa i mieszam łyżką. Masę na sernik wegański przelewam do formy i
wstawiam do lodówki na 6-10 godzin. U mnie tężała przez całą noc.
3.Polewa: cukier puder wsypuję do blendera, dodaję kwasek i
sok z 1 cytryny. Mieszam bardzo dokładnie, czasami dodaję jeszcze 2-3 łyżki
oleju kokosowego ale wtedy potrafi się rozwarstwiać jedna jest bardziej
kremowa. Polewę wylewam na masę sernikową i zostawiam do stężenia.
4.Sernik wegański podaję z lodówki, gdy będzie stał przez
kilka godzin w cieple „stanie się półpłynny”. Taki na zimno jest cudownie
kremowy, pyszny i delikatny! Polecam mój cytrynowy sernik wegański jest pyszny!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz