piątek, 26 października 2018

Słodkości od Dr Gerarda


Słodkości od dr Gerarda

 

Jak co dzień z rana wstaliśmy wraz z naszymi dziećmi zjedliśmy śniadanie? A po śniadaniu, czekoladki, markizy, od dr Gerarda. Trudno jest nam się powstrzymać przed słodyczami z firmy Dr Gerard. Polecam przepis na sernik

SERNIK WEGAŃSKI

 

SERNIK WEGAŃSKI – przepis:

 

spód:

•150 g moreli

•150 g daktyli

•150 g orzechów włoskich, lakowych lub innych

•2 łyżki oleju kokosowego

 

masa:

•400 g orzechów nerkowca

•400 ml śmietana kokosowej u mnie Real Thai

•125 ml syropu klonowego

•125 ml oleju kokosowego

•2 cytryny

•szczypta soli

•aromat cytrynowy z (kilka kropli)

•szczypta soli

 

polewa:

•1,5 szklanki cukru pudru

•¼ łyżeczki kwasku cytrynowego

•1 cytryna

•aromat cytrynowy

 

SERNIK WEGAŃSKI – przepis:

 

No to zaczynamy:

1.Spód: Składniki spodu wkładam do malaksera i rozdrabniam. Spód formy tortowej (u mnie 24 cm) wykładam dokładnie masą i dociskam do dna. Wstawiam do lodówki.

2.Masa: Cytryny myję, ocieram z nich skórkę, wkładam ja do miseczki, a sok wyciskam do kubka. Nerkowce wsypuję do miski, zalewam wodą i moczę minimum 4 godziny. Jeśli masz blender wysokoobrotowy nawet nie trzeba ich moczyć. Do blendera wkładam odcedzone nerkowce, dolewam całą puszkę śmietany kokosowej, syrop klonowy, olej oraz sok z cytryn, szczyptę soli i aromat. Rozdrabniam na jednolitą masę. Blender wyłączam, do masy dodaję skórkę cytrynowa i mieszam łyżką. Masę na sernik wegański przelewam do formy i wstawiam do lodówki na 6-10 godzin. U mnie tężała przez całą noc.

3.Polewa: cukier puder wsypuję do blendera, dodaję kwasek i sok z 1 cytryny. Mieszam bardzo dokładnie, czasami dodaję jeszcze 2-3 łyżki oleju kokosowego ale wtedy potrafi się rozwarstwiać jedna jest bardziej kremowa. Polewę wylewam na masę sernikową i zostawiam do stężenia.

4.Sernik wegański podaję z lodówki, gdy będzie stał przez kilka godzin w cieple „stanie się półpłynny”. Taki na zimno jest cudownie kremowy, pyszny i delikatny! Polecam mój cytrynowy sernik wegański jest pyszny!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz