W sobotę na deser przygotowałam kruche ciasto przełożone masą kawową, ciastem kokosowym, masą kakaową, czekoladkami i galaretką. Przepyszne i niepowtarzalne połączenie smaków, idealne na jesienne popołudnia i wieczory. Spróbujesz? Oto składniki:
Ciasto kruche
-40 dkg mąki pszennej
-25 dkg margaryny
-20 dkg cukru pudru
-1 cukier wanilinowy
-3 żółtka
-1 łyżka śmietany 18%
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto kokosowe
-4 białka
-15 dkg cukru
-15 dkg kokosu
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa kakaowa
-1 szklanka śmietany 18%
-10 dkg cukru pudru
-1 cukier wanilinowy
-2 łyżki kakao
-wafelki kakaowe od Dr Gerard pokruszone- 1 szklanka
Masa kawowa
-1 kostka masła lub margaryny
-pół litra mleka
-1 budyń waniliowy
-5 łyżek cukru
-1 łyżka kakao
-2 łyżki kawy rozpuszczalnej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo
-czekoladki wiśniowe od Dr Gerard 20 sztuk
-2 galaretki wiśniowe
Sposób przygotowania: ciasto kruche: na stolnicę wykładam wszystkie składniki i zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na 2 części i piekę w formach (25/40 cm) wysmarowanych tłuszczem około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Galaretki przygotowuję według przepisu na opakowaniu i odstawiam do stężenia. Ciasto kokosowe: białka ubijam, stopniowo dodaję cukier, następnie kokos oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszam i wykładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Masa kakaowa: pokruszone wafelki wkładam do miski, dodaję śmietanę, cukier, cukier wanilinowy, kakao i ucieram z tego masę. Masa kawowa: z mleka, cukru, mąki, budyniu, kawy i kakao gotuję budyń i studzę. Masło ucieram na puch i łączę porcjami z budyniem ciągle ucierając. Na pierwszy placek kruchy wykładam połowę masy kawowej, nakładam drugi placek kruchy, wykładam drugą połowę masy kawowej i nakładam ciasto kokosowe, na które wykładam masę kakaową, układam na niej czekoladki (w czterech rzędach po 5 sztuk) i całość zalewam tężejącą galaretką. Ciasto przechowuję w lodówce. Bardzo pyszne, więc polecam. Do przygotowania wykorzystajcie najlepsze słodycze od Dr Gerarda. Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz