czwartek, 18 października 2018

Doskonały na każdą okazję

Dzisiaj wypróbowałam przepis od koleżanki na sernik orzechowy z markizami orzechowymi oraz pianką orzechową. Smakował wyśmienicie. Doskonale sprawdzi się na każdą okazję. Wypróbujesz? Oto niezbędne składniki:

Ciasto
-pół szklanki cukru pudru
-1 jajko
-1,5 szklanki mąki tortowej
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-15 dag masła lub margaryny

Masa serowa
-1 kg gotowego sera z wiaderka 
-5 jajek
-2 budynie waniliowe bez cukru
-1 szklanka cukru
-15 dag masła lub margaryny
-56 dag masy orzechowej z kawałkami orzechów z puszki (2 kopiaste łyżki odkładam)

Pianka orzechowa
-1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
-1 płaska łyżka żelatyny
-2 łyżki odłożonej masy orzechowej
-cukier puder do smaku
-niewielka ilość gorącej wody

Dodatkowo
-mąka do posypania stolnicy
-markizy orzechowe od Dr Gerard opakowanie 
-czekolada mleczna 6 kostek 

Sposób przygotowania: ciasto: z podanych składników zagniatam ciasto. Następnie wałkuję na posypanej mąką stolnicy i wykładam do blaszki (24/35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwam widelcem i wkładam do lodówki. Masa serowa: masło lub margarynę, cukier i żółtka ucieram na puszystą masę. Następnie dodaję masę orzechową z puszki i dokładnie ucieram, dalej dodaję budynie w proszku oraz ser i całość dokładnie ucieram. Na koniec białka ubijam na sztywną pianę i mieszam z masą serową. Gotową masę wykładam na ciasto i piekę w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut. Upieczony sernik odstawiam do całkowitego wystudzenia. Na zimnym serniku układam markizy (w równych odstępach). Pianka orzechowa: żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości gorącej wody i studzę. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijam na sztywno, dodaję odłożoną masę orzechową i dokładnie ubijam, dodaję cukier puder do smaku. Na końcu wlewam żelatynę i dokładnie ubijam. Tak przygotowaną piankę wykładam na markizy. Wierzch dekoruję startą czekoladą. Sernik wkładam do lodówki do stężenia. Bardzo pyszny, polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz