piątek, 19 października 2018

Ciasto żółtkowe.

Bardzo lubię przeglądać w internecie strony kulinarne, a szczególnie strony, które dotyczą  różnych przepisów  na torty, ciasta i ciasteczka
Ostatnio będąc na stronie internetowej firmy dr Gerard znalazłam tam bardzo dużo różnych  ciastek, z których to można  zrobić bardzo smaczne ciasta i desery. W zakładce Przepisy na stronie dr  Gerarda można znaleźć gotowe przepisy na różne smakołyki.
Do mojego ciasta postanowiłam użyć markizy Mafijne Choco  dr Gerarda i pięknie udekorować go połamanymi rurkami z kremem.dr  Gerarda
Blaszkę  wykładamy markizami Mafijne Choco dr Gerarda.
Masa żółtkowa
Składniki;
-200 g mleka
-5 żółtek
-2 łyżki mąki pszennej
Wyżej wymienione składniki dokładnie mieszamy na zimno, następnie podgrzewamy na wolnym ogniu gdy masa żółtkowa zrobi się gęsta, odstawiamy na bok do ostygnięcia.
W międzyczasie ucieramy.
-200 g margaryny
-200 g cukru pudru
Do utartej margaryny z cukrem pudrem dodajemy po łyżce ostudzonej masy żółtkowej cały czas mieszając, następnie na koniec dodajemy 2 łyżki spirytusu i dokładnie mieszamy.
Masę żółtkową wykładamy na ciastka markizy Mafine Choco dr Gerarda
Pianę ubijamy na parze, czyli miskę z pięcioma białkami ustawiamy na garnku, w którym powoli gotuje się woda,  powoli dosypujemy 25 dkg cukru i trzepaczką tak długo ubijamy, aż piana zrobi się gęsta.
Wystudzoną pianę wykładamy na masę żółtkową
Ciasto pięknie dekorujemy połamanymi rurkami z kremem dr Gerarda.
Ciasto bardzo dobrze smakuje i fajnie wygląda, ponieważ  jest kolorowe.
ŻYCZĘ SMACZNEGO


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz