Mój synek ma jutro urodziny. Zaprosił sobie na tę
uroczystość kilku kolegów z podwórka. Już mi zapowiedział, że na stole muszą
się znaleźć CZEKOLADKI DR GERARDA. Pawełek uwielbia słodycze tej firmy. Są dla
niego wyjątkowe, toteż na specjalne okazje często kupuję te wyroby. Impreza dla
maluchów bez słodyczy nie będzie atrakcyjna, dlatego również będę musiała
jeszcze coś upiec. Myślę, że będzie to:
TORT PTYSIOWY Z
CZERWONYMI KULECZKAMI.
Składniki : 60 g masła, szczypta soli, 150 ml mleka, 250 g
mąki pszennej, 5 jajek, 4 łyżeczki żelatyny, 600 g mielonego twarogu, 50 g
cukru, 100 ml syropu z czarnego bzu, 650 g śmietany kremówki, 1 łyżka cukru
pudru, 200 g płatków migdałowych, 300 g porzeczek.
Sposób wykonania – Zagotować 150 ml wody z mlekiem, solą i
masłem. Do wrzącego płynu wsypać mąkę. Mieszać, gotując aż masa zgęstnieje i
zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdjąć z ognia, wbić jedno jajko i
zmiksować. Masę przestudzić, a potem kolejno wbijać resztę jajek. Wymieszać i
utrzeć na gładkie ciasto. Przełożyć je do szprycy cukierniczej z okrągłym
otworkiem. Trzy jednakowe tortownice wyłożyć pergaminem. Na spód każdej
wycisnąć paseczki ciasta, formując okręgi – jeden mniejszy od drugiego, aż
wypełnią cały spód. Blaty kolejno wstawiać do piekarnika i piec w temperaturze
200 C. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, odstawić, by
spęczniała. Porzeczki opłukać, osuszyć, oderwać od gałązek. Twaróg utrzeć z
cukrem i syropem. Żelatynę stopić, podgrzewając na małym płomieniu. Ostrożnie
połączyć ją z masą serową. Odstawić w chłodne miejsce na 20 minut. Ubić 400 g
śmietany na sztywno. Domieszać ją do tężejącej masy. Dołożyć porzeczki i lekko
wymieszać. Blaty ptysiowe przełożyć w tortownicy kremem. Gotowy torcik wstawić
do lodówki na dwie godziny. Płatki migdałowe zrumienić na patelni. Pozostałą
śmietankę ubić i posmarować nią tort po obwodzie. Obsypać płatkami migdałowymi
i oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz