Niespodziewani goście
Był to dzień wolny od pracy, pogoda nie sprzyjała spacerom,
więc przebywaliśmy w domu. Pośród płonącego kominka, wśród pysznych słodyczy Dr
Gerard. Ciastka francuskie posypane sezamem, rurki z kremem były rewelacyjne do
świeżo zaparzonej kawy. Niespodziewanie z kuchni Kasia zawołała, że mamy gości,
byli to kuzynowie z Podlasia. Na początek zostali przyjęci świeżo upieczonym
ciastem…
Składniki
ilość sztuk: 12
225 g margaryny o temperaturze pokojowej
400 g (2 szkl.) cukru
3 jajka
1 łyżeczka aromatu cytrynowego
280 g (2,25 szkl.) mąki pszennej
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki soli
225 ml (1 szkl.) jogurtu o smaku cytrynowym
Metoda przygotowania
Przygotowanie: 20 min |Gotowanie: 1 godz.
1. Nagrzać piekarnik do temperatury 165°C. Wysmarować
tłuszczem i posypać i mąką formę do babki o średnicy 25 cm. Przesiać i
wymieszać mąkę z sodą i solą. Odstawić.
2. W dużej misce utrzeć margarynę z cukrem, aż masa będzie
lekka i puszysta. Dodać jaja, po jednym na raz, a następnie dodać aromat
cytrynowy, wymieszać. Stale mieszając dodawać na przemian mieszaninę z mąką i
jogurt, mieszając tylko tyle, by wszystko się połączyło.
3. Wlać ciasto do formy na babkę o średnicy 25 cm. Piec w
nagrzanym piekarniku przez 60 minut, lub do momentu gdy wykałaczka wetknięta w
ciasto wyjdzie czysta. Pozostawić na 10 minut w blasze by ostygła, a następnie
odwrócić na metalowej podstawce i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz