piątek, 12 października 2018

Niespodziewani goście


Niespodziewani goście

 

Był to dzień wolny od pracy, pogoda nie sprzyjała spacerom, więc przebywaliśmy w domu. Pośród płonącego kominka, wśród pysznych słodyczy Dr Gerard. Ciastka francuskie posypane sezamem, rurki z kremem były rewelacyjne do świeżo zaparzonej kawy. Niespodziewanie z kuchni Kasia zawołała, że mamy gości, byli to kuzynowie z Podlasia. Na początek zostali przyjęci świeżo upieczonym ciastem…

 

Składniki

 

ilość sztuk: 12

225 g margaryny o temperaturze pokojowej

400 g (2 szkl.) cukru

3 jajka

1 łyżeczka aromatu cytrynowego

280 g (2,25 szkl.) mąki pszennej

0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

0,5 łyżeczki soli

225 ml (1 szkl.) jogurtu o smaku cytrynowym

 

 

Metoda przygotowania

Przygotowanie: 20 min |Gotowanie: 1 godz.

 

1. Nagrzać piekarnik do temperatury 165°C. Wysmarować tłuszczem i posypać i mąką formę do babki o średnicy 25 cm. Przesiać i wymieszać mąkę z sodą i solą. Odstawić.

 

2. W dużej misce utrzeć margarynę z cukrem, aż masa będzie lekka i puszysta. Dodać jaja, po jednym na raz, a następnie dodać aromat cytrynowy, wymieszać. Stale mieszając dodawać na przemian mieszaninę z mąką i jogurt, mieszając tylko tyle, by wszystko się połączyło.

 

3. Wlać ciasto do formy na babkę o średnicy 25 cm. Piec w nagrzanym piekarniku przez 60 minut, lub do momentu gdy wykałaczka wetknięta w ciasto wyjdzie czysta. Pozostawić na 10 minut w blasze by ostygła, a następnie odwrócić na metalowej podstawce i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz