Szybkie imprezy na słodko to specjalność mojego brata. W
sytuacjach nieprzewidzianych radzi sobie na pewno lepiej niż ja. Jest z zawodu
cukiernikiem, więc potrafi zaskoczyć swoich gości. Nawet wtedy, gdy ich wizyty
są niezapowiedziane. W minioną sobotę, kiedy odwiedził go kolega, na stole
natychmiast znalazły się RURKI Z KREMEM DR GERARDA, a po chwili dołączyła do
nich
ROLADA BRZOSKWINIOWA
Składniki :
Na ciasto : ¾ szklanki mąki, 4 jajka, 4 łyżki cukru, 1
opakowanie cukru waniliowego, sól.
Na krem : 1 puszka brzoskwiń w syropie, 1 szklanka śmietany
36 %, 1 cytryna, 4 łyżki płynnego miodu, nasiona wanilii z 1 laski.
Sposób wykonania – Białka oddzielić od żółtek, ubić z solą i
łyżką wody na pół sztywną pianę. Dodać cukier i cukier waniliowy, ubijając dalej,
dodawać żółtka i mąkę. Masę rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Gorący biszkopt
przenieść na papierze na wilgotną ściereczkę, przykryć drugą, też wilgotną i
delikatnie zwinąć w rulon. Cytrynę dokładnie wyszorować i sparzyć, otrzeć z
niej skórkę i wycisnąć sok. Brzoskwinie osączyć i pokroić na kawałki, polać
łyżeczką soku z cytryny. Śmietanę ubić na sztywno z wanilią i skórką cytrynową.
Dodać miód i wymieszać. 3 łyżki masy śmietanowej odłożyć do dekoracji, do
reszty dodać brzoskwinie i wymieszać. Zrolowany biszkopt delikatnie rozwinąć,
zdjąć ściereczki, ostrożnie oderwać papier. Rozsmarować masę brzoskwiniową i
ciasto z powrotem zwinąć w rulon. Wierzch rolady posmarować odłożonym wcześniej
kremem, schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz