poniedziałek, 29 października 2018

SPECJALNOŚĆ MOJEGO BRATA


Szybkie imprezy na słodko to specjalność mojego brata. W sytuacjach nieprzewidzianych radzi sobie na pewno lepiej niż ja. Jest z zawodu cukiernikiem, więc potrafi zaskoczyć swoich gości. Nawet wtedy, gdy ich wizyty są niezapowiedziane. W minioną sobotę, kiedy odwiedził go kolega, na stole natychmiast znalazły się RURKI Z KREMEM DR GERARDA, a po chwili dołączyła do nich 

ROLADA BRZOSKWINIOWA

Składniki :

Na ciasto : ¾ szklanki mąki, 4 jajka, 4 łyżki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, sól.

Na krem : 1 puszka brzoskwiń w syropie, 1 szklanka śmietany 36 %, 1 cytryna, 4 łyżki płynnego miodu, nasiona wanilii z 1 laski.

Sposób wykonania – Białka oddzielić od żółtek, ubić z solą i łyżką wody na pół sztywną pianę. Dodać cukier i cukier waniliowy, ubijając dalej, dodawać żółtka i mąkę. Masę rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Gorący biszkopt przenieść na papierze na wilgotną ściereczkę, przykryć drugą, też wilgotną i delikatnie zwinąć w rulon. Cytrynę dokładnie wyszorować i sparzyć, otrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Brzoskwinie osączyć i pokroić na kawałki, polać łyżeczką soku z cytryny. Śmietanę ubić na sztywno z wanilią i skórką cytrynową. Dodać miód i wymieszać. 3 łyżki masy śmietanowej odłożyć do dekoracji, do reszty dodać brzoskwinie i wymieszać. Zrolowany biszkopt delikatnie rozwinąć, zdjąć ściereczki, ostrożnie oderwać papier. Rozsmarować masę brzoskwiniową i ciasto z powrotem zwinąć w rulon. Wierzch rolady posmarować odłożonym wcześniej kremem, schłodzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz