wtorek, 30 października 2018

Rurki z kremem

            Macie czasem tak, że jesteście zaproszeni do znajomych, chcielibyście zabrać z sobą coś słodkiego, coś niebanalnego, takiego co zapadnie w pamięć dzięki swojemu wyszukanemu smakowi? Na taką okazję z czystym sercem mogę polecić rurki z kremem dr. Gerarda. A poniżej jak zawsze podaję wersję dla osób lubiących zabawę w "kucharzenie".


SKŁADNIKI NA CIASTO:
proporcje na ok. 30 rurek
  • 3 szklanki mąki
  • 25 dkg masła
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka śmietany
  • trochę masła do smarowania rurek
  1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać wszystkie składniki i dokładnie posiekać. Zagnieść szybko ciasto.
  2. Rozwałkować na całą stolnicę, poskładać ciasto kilka razy i ponownie rozwałkować.
  3. Czynności powtórzyć kilka razy, delikatnie podsypując mąką.
  4. Ciasto schłodzić. Wałkować na cienkie placki, kroić paski szerokości 1,5 – 2 cm, owijać posmarowane masłem rurki i układać na blaszce.
  5. Piec na złoty kolor w temperaturze 200 stopni C.
KREM:
  • 1 litr mleka
  • 12 dkg mąki
  • 36 dkg cukru
  • 8 żółtek
  • laska wanilii
  1. Wszystkie składniki oprócz wanilii dokładnie wymieszać, tak aby nie było grudek, dodać laskę wanilii i ugotować dokładnie mieszając.
  2. Wyjąć wanilię, rozciąć ją wzdłuż i wyskrobać miąższ i dodać do ugotowanej masy.
  3. Dokładnie wymieszać i wystudzić. Nadziać rurki kremem.


Życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz