SKŁADNIKI NA CIASTO:
proporcje na ok. 30 rurek
- 3 szklanki mąki
- 25 dkg masła
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 1 szklanka śmietany
- trochę masła do smarowania rurek
- Mąkę przesiać na stolnicę, dodać wszystkie składniki i dokładnie posiekać. Zagnieść szybko ciasto.
- Rozwałkować na całą stolnicę, poskładać ciasto kilka razy i ponownie rozwałkować.
- Czynności powtórzyć kilka razy, delikatnie podsypując mąką.
- Ciasto schłodzić. Wałkować na cienkie placki, kroić paski szerokości 1,5 – 2 cm, owijać posmarowane masłem rurki i układać na blaszce.
- Piec na złoty kolor w temperaturze 200 stopni C.
KREM:
Życzę smacznego!
- 1 litr mleka
- 12 dkg mąki
- 36 dkg cukru
- 8 żółtek
- laska wanilii
- Wszystkie składniki oprócz wanilii dokładnie wymieszać, tak aby nie było grudek, dodać laskę wanilii i ugotować dokładnie mieszając.
- Wyjąć wanilię, rozciąć ją wzdłuż i wyskrobać miąższ i dodać do ugotowanej masy.
- Dokładnie wymieszać i wystudzić. Nadziać rurki kremem.
Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz