wtorek, 30 października 2018

Ciasteczka z czekoladą, morelami i lawendą

Kruche ciasteczka z czekoladą, morelami i lawendą.


Składniki

  • 60 g miękkiego masła
  • 1 małe jajko
  • 60 g mielonych migdałów
  • 70 g mąki pszennej
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • gałązka kwiatów lawendy (drobno posiekane kwiatki)
  • 60 g suszonych moreli, posiekanych
  • 80 g gorzkiej czekolady (używam 85%)

Przepis

  1. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. W misce połączyć suche składniki: migdały, mąkę, proszek, cukier, sól i lawendę.
  3. Zmiksować masło i powoli dodawać suche składniki. Na końcu dodać posiekaną drobno czekoladę i morele. Schłodzić ciasto przez pół godziny w lodówce.
  4. Piekarnik nagrzać do 200 st C.
  5. Łyżką (ja używam łyżki do lodów) nabierać porcje ciasta i układać je na blasze zostawiając między nimi ok. 4 cm odstępy. Ciastka topnieją podczas pieczenia, więc musi między nimi zostać wystarczająco dużo miejsca.
  6. Wstawić do piekarnika, piec 11 minut. Wyłączyć piekarnik i pozwolić ciastkom zupełnie ostygnąć.
  7. Uwaga: na początku ciastka są bardzo, bardzo miękkie. Kiedy ostygną, powinny być… miękkie (ale nie mogą się rozpadać). Jeśli wolicie kruche i bardziej twarde ciasteczka, pieczcie je ok. 13-15 minut.

Polecam również słone przekąski od dr. gerarda

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz