Do przygotowania masy marcepanowej
Ola potrzebuje 250 g dokładnie obranych ze skórek migdałów. Przed wyjazdem na
praktyki Marta dokładnie wyjaśniła Oli co i jak ma zrobić by masa marcepanowa była
udana. Dziewczyna stara się robić wszystko wedle wskazówek siostry, dlatego
przed obraniem sparzyła migdały dla ułatwienia pracy przy ich obieraniu. To
właśnie Marta zawsze była odpowiedzialna za przygotowanie tej słodkiej masy – w
końcu jest okrzyknięta domowym cukiernikiem. Teraz na czas jej nieobecności Ola
zmuszona jest zastąpić ją w kuchni. Gdy migdały zostały obrane dziewczyna
zmieliła je na gładką masę dającą się zagniatać i lepić. Kolejną czynnością
jest zmiksowanie masy z cukrem pudrem, wodą różaną i aromatem migdałowym. Teraz
Ola wie, że nie było to zadanie zbyt trudne do wykonania a teraz to już ma
zupełnie z górki. Szczelnie zapakowaną masę można przez kilka tygodni
przechowywać w lodówce. Masę marcepanową stosuje się do pokrycia tortów, do
różnych wypieków, ciast, ciasteczek oraz pralin. Ola potrzebuje jej do udekorowania
tortu na przyjazd gości, wśród których pojawi się ukochana siostra cioteczna
Zuza. Właśnie Zuza oprócz słodyczy Dr Gerard takich jak markizy, czekoladki,
rurki z kremem uwielbia masę marcepanową i wszystkie słodycze oraz desery z tą
przepyszną masą. Na przyjazd dziewczynki na pewno nie może zabraknąć ani
słodyczy Dr Gerarda ani ciasta z masą marcepanową. To wszystko dla Zuzy, która jest
nieczęstym, bardzo ważnym i zawsze oczekiwanym gościem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz