środa, 24 października 2018

Pyszne ciacho ze strony Dr Gerarda.


Za oknem jesienna zawirucha , wieje  silny wiatr i dodatkowo od rana pada deszcz.
Rano  trudno było wstać  i gdyby nie rrzeba było wyjśc z psem na spacer, to pewnie leżałbym do południa w ciepłym łużku.   Na śniadanie by trochę nabrać energi i poprawić sobie humor sięgłem po ulubione ciastka Dr Gerrda  wiTAM , które są moim przysmakiem do porannej kawy.
Niebawem sobota, więc pomyślałem, że może przygotuję soś słodkiego na niedzielę.
Pogoda sprzyja by siedzieć w domu. Na niedzielę zapowiedzieli się wnuczki, więc z myślą o nich trzeba coś słodkiego przygotowwać.
  Weszłem na stronę http://drgerard.eu/przepisy gddzie znalazłęm przepis na
CIASTO "KOKTAJL TRUSKAWKOWY"
W zamrażalce są truskaki, które sami zbieraliśmy u mojej siostr, więc będą pysznie teraz wnuczkom smakować.
Poniżej podaję ten przpis na to ciasto z truskawkami.
SKŁADNIKI
Na spód:
250g wafelków Pryncypałki o smaku "Koktajl Truskawkowy" -Dr Gerarda
50g miękkiego masła, w temperaturze pokojowej
Krem:
1 galaretka truskawkowa + 200ml gorącej wody
450g gotowego sera na sernik
300g schłodzonej śmietanki kremówki 36%
250g umytych, obranych truskawek
3 łyżki cukru pudru
70g pokrojonych w kostkę wafelków Pryncypałki o smaku "Koktajl Truskawkowy"
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 fix do śmietany
Wierzch:
300g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
2-3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 fix do śmietany (niekoniecznie, ale jeśli ciasto będzie stało w upalny dzień, radzę użyć)
wafelki Pryncypałki o smaku "Koktajl Truskawkowy" do ozdoby
parę truskawek do ozdoby
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Spód:
Wafelki Pryncypałki o smaku “Koktajl Truskawkowy” przełożyć do blendera i zmiksować. Dodać miękkie masło i dokładnie wymieszać (można rękoma, powstanie wilgotna masa).
Masą wafelkową wyłożyć tortownicę o średnicy 21cm wyłożoną papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać.
Krem:
Galaretkę zalać gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuści, odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Truskawki zmiksować na mus.
Gdy galaretka będzie już ostygnięta, ale jeszcze nie będzie tężeć, ubić śmietankę z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym.
Do ubitej śmietanki, cały czas mieszając mikserem, wlewać galaretkę. Następnie dodać ser i wymieszać mikserem. Połowę kremu wyłożyć na przygotowany spód z wafelków, wyrównać. Na wierzchu poukładać pokrojone wafelki i blaszkę wstawić na około 5 minut do zamrażalnika.
Do pozostałego kremu dodać zmiksowane truskawki, wymieszać. Dodać fix i wymieszać. Krem wyłożyć na ciasto wyjęte z zamrażalnika, wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej na całą noc.
Wierzch:
Schłodzone ciasto wyjąć ostrożnie z tortownicy (nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki) i położyć na paterze. Ubić śmietankę z cukrem pudrem, ekstraktem waniliowym, fixem. Śmietankę przełożyć do rękawa cukierniczego z szeroką tylko lub do szprycy i na wierzchu powyciskać duże, ozdobne rozetki. Każdą rozetkę udekorować truskawką oraz różowym wafelkiem.
Smacznego! :)

   Ciasto polecam wszystkim miłośnikom truskawek, choć teraz to na jabłeczniki pora, ale kiedy w zamrażalce są truskawki to trzeba je jak najszybciej wykorzystać.
Mam nadzieję, że wnuczkom to ciacho bardzo posmakuje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz