wtorek, 30 października 2018
Na halloween
Obiecałam mojej chrześnicy że upiekę jej pyszny sernik, ponieważ wieczorem spotykają się u jednej z koleżanek i biesiadują w halloween.
Sernik z nutą cynamonu na spodzie z ciastek francuskich Dr Gerarda o pięknym pomarańczowo - złotym kolorze na kontrastującym ciemniejszym spodzie. Pyszny a zarazem elegancki. Nie jest pracochłonny, ale każe na siebie dość długo czekać. Aby ułatwić sobie życie można dzień lub dwa dni wcześniej przygotować puree z dyni, przechować w lodówce, a potem tylko odpowiednio wcześniej wyjąć, żeby nabrało temperatury pokojowej. To jest naprawdę ważne, bo jeżeli składniki masy serowej mają różne temperatury to sernik nie będzie się równo wypiekał.
Upiekłam go dzisiaj aby moje dziecko na jutro miało już gotowe ciasto. Wyszedł doskonały, wierzch gładki, bez wybrzuszeń i pęknięć a środek zwięzły i kremowy. Oby i Wam taki wyszedł.
Składniki
-100 g masła
-300 g ciastek francuskich Dr Gerarda
Na masę serowo - dyniową
-1 kg dyni
-7 opakowań serka śmietankowego Twój Smak
-1 szklanka mleka skondensowanego
-4 jajka
-1 szklanka cukru trzcinowego
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 łyżka ekstraktu waniliowego
-1 łyżeczka cynamonu
Dynię kroimy na duże kawałki, układamy na blaszce skórką do dołu i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C do czasu gdy miąż będzie miękki. Wyjmujemy ją i pozwalamy ostygnąć, pozbawiamy dynię pestek. Resztę miąszu zeskrobujemy ze skórki i przekładamy do blendera. Miksujemy na gładkie puree.
Wszystkie składniki masy serowej wyciągamy z lodówki, aby miały tę samą temperaturę czyli pokojową. Następnie rozpuszczamy masło, a ciastka rozdrabniamy robotem kuchennym. Foremkę natłuszczamy odrobiną roztopionego masła. Resztę masła wlewamy do ciastek i razem mieszamy.
Gotową masą wylepiamy spód i boki foremki. Foremkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C stopni i pieczemy ok. 10 minut. Po tym czasie foremkę wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Do misy miksera wkładamy wszystkie serki i ubijamy na niskich obrotach, następnie dosypujemy mąkę, cynamon i cukier po łyżce. Następnie dodajemy puree z dyni, a za nim wszystkie jajka na raz. Gdy jajka się rozpuszczą w masie serowej to wlewamy mleko skondensowane i ekstrakt waniliowy. Masa będzie rzadka ale to nie szkodzi. Na przestudzony spód wylewamy masę serową.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 240 C i pieczemy 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 110 C i pieczemy ok. 1 godziny i 15 minut. Piekarnik wyłączamy, gdy brzegi będą ścięte, a przy potrząsaniu środek będzie jeszcze drżał, uchylamy drzwiczki piekarnika, aby powstała szpara. Ciasto pozostawiamy w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. Następnie ciasto przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz