W przyszłym tygodniu wybieramy się z dziećmi w małą podróż. Po
kilku miesiącach wreszcie odwiedzamy naszych dziadków. Ta wyprawa na pewno przebiegnie
w miłej atmosferze, ponieważ jak zwykle będą z nami MARKIZY DR GERARDA. Zajmiemy
się nimi w pociągu. Tam z pewnością też znajdą się pomocnicy do konsumpcji. Z
pewnością pasażerom narobimy apetytu, tym bardziej, że na drogę upiekę również
PLACEK WIŚNIOWY Z
KRUSZONKĄ
Składniki : 1,75 kg wiśni, 650 ml soku wiśniowego, 200 ml
grenadiny, 2 torebki cukru waniliowego, 90 g mąki ziemniaczanej, 200 g masy
marcepanowej, 300 g masła, 165 g cukru, 500 g mąki pszennej, 2 jajka, 500 g
mielonego twarogu, tłuszcz do formy.
sposób wykonania – Wiśnie umyć, wydrylować. Zagotować 500 ml
soku wiśniowego z grenadiną i jednym cukrem waniliowym. Wrzucić wiśnie i
gotować 4 minuty. Pozostały sok wiśniowy wymieszać z 75 g mąki ziemniaczanej i
wlać do wiśni. Mieszając gotować, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i przykryć
folią. Zrobić kruszonkę. Marcepan grubo zetrzeć i wymieszać w misce z
posiekanym masłem. Dodać 125 g cukru, mąkę pszenną i jajko. Składniki rozcierać
palcami, aż powstaną grudki. Kruszonkę można przyprawić cynamonem lub wanilią.
Niektórzy dodają do niej płatki owsiane w całości lub zmielone. Blachę
posmarować tłuszczem. Na spodzie rozsypać około ¾ kruszonki, docisnąć. Twaróg
utrzeć z drugim cukrem waniliowym i pozostałym cukrem. Dodać jajko i resztę
mąki ziemniaczanej. Masę wiśniową rozsmarować na spodzie z kruszonki. Na to
wyłożyć masę serową i posypać kruszonką, która została. Piec około 40 minut.
Czas przygotowania 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz