piątek, 26 października 2018

MAŁA WYPRAWA


W przyszłym tygodniu wybieramy się z dziećmi w małą podróż. Po kilku miesiącach wreszcie odwiedzamy naszych dziadków. Ta wyprawa na pewno przebiegnie w miłej atmosferze, ponieważ jak zwykle będą z nami MARKIZY DR GERARDA. Zajmiemy się nimi w pociągu. Tam z pewnością też znajdą się pomocnicy do konsumpcji. Z pewnością pasażerom narobimy apetytu, tym bardziej, że na drogę upiekę również  

PLACEK WIŚNIOWY Z KRUSZONKĄ

Składniki : 1,75 kg wiśni, 650 ml soku wiśniowego, 200 ml grenadiny, 2 torebki cukru waniliowego, 90 g mąki ziemniaczanej, 200 g masy marcepanowej, 300 g masła, 165 g cukru, 500 g mąki pszennej, 2 jajka, 500 g mielonego twarogu, tłuszcz do formy.

sposób wykonania – Wiśnie umyć, wydrylować. Zagotować 500 ml soku wiśniowego z grenadiną i jednym cukrem waniliowym. Wrzucić wiśnie i gotować 4 minuty. Pozostały sok wiśniowy wymieszać z 75 g mąki ziemniaczanej i wlać do wiśni. Mieszając gotować, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i przykryć folią. Zrobić kruszonkę. Marcepan grubo zetrzeć i wymieszać w misce z posiekanym masłem. Dodać 125 g cukru, mąkę pszenną i jajko. Składniki rozcierać palcami, aż powstaną grudki. Kruszonkę można przyprawić cynamonem lub wanilią. Niektórzy dodają do niej płatki owsiane w całości lub zmielone. Blachę posmarować tłuszczem. Na spodzie rozsypać około ¾ kruszonki, docisnąć. Twaróg utrzeć z drugim cukrem waniliowym i pozostałym cukrem. Dodać jajko i resztę mąki ziemniaczanej. Masę wiśniową rozsmarować na spodzie z kruszonki. Na to wyłożyć masę serową i posypać kruszonką, która została. Piec około 40 minut. Czas przygotowania 45 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz