piątek, 12 października 2018

Orzechowe słodkości

Dzisiaj na deser przygotowałam orzechowy biszkopt z kremem budyniowym, rurkami orzechowymi i posiekanymi orzechami na wierzchu. Idealne słodkości dla wielbicieli orzechowych smaków. Wypróbujecie? Oto składniki: 

Biszkopt orzechowy
-8 jajek
-200 g cukru
-cukier wanilinowy
-200 g mąki pszennej
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżka kakao
-około 200 g zmielonych orzechów włoskich 

Krem budyniowy
-pół litra mleka
-cukier wanilinowy
-5 żółtek
-1 szklanka cukru
-1 budyń śmietankowy
-200 g miękkiego masła 

Dodatkowo
-rurki z kremem orzechowym od Dr Gerard 2 opakowania
-posiekane orzechy włoskie 100 g

Sposób przygotowania: biszkopt orzechowy: żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam. Do białek dodaję cukier, żółtka, zmielone orzechy i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Ciasto przekładam do blaszki (25/35 cm) i piekę w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 30 minut. Wystudzony biszkopt przecinam na 2 części. Krem budyniowy: odlewam pół szklanki mleka, resztę gotuję z cukrem wanilinowym. Żółtka ucieram mikserem z cukrem, dodaję proszek budyniowy i odlane mleko. Mieszankę wlewam na gotujące się mleko i gotuję gęsty budyń, cały czas mieszając. Ściągam z ognia i do jeszcze gorącego budyniu porcjami dodaję zimne masło, za każdym razem dokładnie mieszam. Gotowy krem odstawiam do schłodzenia, a następnie dzielę na 3 części. Na pierwszy biszkopt wykładam pierwszą część kremu, na którym układam rurki z kremem orzechowym i wykładam drugą część kremu, który przykrywam drugim biszkoptem. Na wierzch wykładam trzecią część kremu i posypuję ją posiekanymi orzechami. Gotowe ciasto przechowuję w lodówce. Przepyszne i doskonałe na każdą okazję. Przygotujcie i sami się przekonajcie. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz