Masa marcepanowa to składnik, który używany jest do przekładania i dekoracji tortów, jak również innych ciast i deserów. Masę marcepanową najlepiej zrobić samemu w domu. W sklepach można kupić gotowy produkt, ale ta domowa masa jest bardziej elastyczna i łatwiej jest ją rozprowadzić czy to do dekoracji czy też jako składnik innej masy. Albo można nią przełożyć ciasteczka dr Gerarda. Przepis jest bardzo prosty.
Głównymi składnikami masy marcepanowej są migdały i cukier. Jeśli kupisz migdały ze skórką to trzeba je zalać wrzącą wodą i odstawić na pół godziny, aby zmiękły, następnie zdjąć z nich skórkę.
Oto przepis na domową masę marcepanową.
Składniki
250 g migdałów obranych ze skórki
250 g cukru pudru
1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
2 łyżki wody
Sposób przygotowania
Zaczynamy od zmielenia migdałów bez skórki. Im drobniej zmielimy migdały tym masa będzie gładsza. Na stolnicy, najlepiej silikonowej zagnieć ciasto z migdałów, cukru pudru, wody i aromatu migdałowego. Można również spróbować wszystkie składniki połączyć w blenderze.
Jeśli jest problem ze zrobieniem masy to można dodać niewielką ilość wody.
Gotową masę formujemy w wałek lub kulę owijamy folią spożywczą na kilka godzin wkładamy do lodówki.
Jeśli ktoś bardzo lubi masę migdałową to można z niej zrobić kulki, albo inne figurki marcepanowe i obsypać je kakaem, albo cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz