Na urodziny córki Kasi chciałam zrobić tort marcepanowy. Masę wykonuje sama i używam
go do deserów lub ciast. Córka bardzo lubi ten przysmak. Dlatego będzie miała
niespodziankę. Tak właściwie to masa składa się z migdałów i cukru. Także nie
ma problemu ze zrobieniem tego produktu.
Przygotowałam sobie 25 dag migdałów, 25 dag cukru pudru, łyżeczkę
niepełną aromatu migdałowego 1 łyżka wody. Najpierw zalałam migdały gorącą wodą
i po dwudziestu minutach odcedziłam. Wtedy skórka z nich dobrze odchodzi.
Następnie dokładnie zmieliłam je w specjalnym mikserze. Połączyłam z
pozostałymi składnikami. Trzeba ją wyrabiać jak ciasto. Jeżeli będzie zbyt
twarda, to można dodać odrobiną wody.
Uformować w wałek, Zawinąć w folie spożywczą i włożyć do lodówki.
Składniki ;
Do tortu zamiast biszkoptu użyłam moich ulubionych krakersów
dr, Gerarda. Masę kajmakową o smaku czekoladowym, 3 szklanki mleka, pół
szklanki cukru, cukier waniliowy, kostka dobrego masła, 5 łyżek mąki
ziemniaczanej, 4 łyżki mąki pszennej, 5 jajek, 500ml. Śmietany kremówki z łyżką
cukru pudru,
Z podanych składników ugotować budyń, przestudzić i zmiksować
z masłem. Z marcepanu zrobić trzy krążki w formie tortownicy. Tortownicę
wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno uformować krążek marcepanowy. Na nią dać
masę podgrzaną masę kajmakową. Następnie warstwę krakersów, masę budyniową. Wykładać na zmianę
do skończenia składników. Udekorowałam marcepanem i startą czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz