niedziela, 28 października 2018

Urodziny Kasi

Na urodziny córki Kasi chciałam zrobić  tort marcepanowy. Masę wykonuje sama i używam go do deserów lub ciast. Córka bardzo lubi ten przysmak. Dlatego będzie miała niespodziankę. Tak właściwie to masa składa się z migdałów i cukru. Także nie ma problemu ze zrobieniem tego produktu.  Przygotowałam sobie 25 dag migdałów, 25 dag cukru pudru, łyżeczkę niepełną aromatu migdałowego 1 łyżka wody. Najpierw zalałam migdały gorącą wodą i po dwudziestu minutach odcedziłam. Wtedy skórka z nich dobrze odchodzi. Następnie dokładnie zmieliłam je w specjalnym mikserze. Połączyłam z pozostałymi składnikami. Trzeba ją wyrabiać jak ciasto. Jeżeli będzie zbyt twarda, to można dodać odrobiną wody.  Uformować w wałek, Zawinąć w folie spożywczą i włożyć do lodówki.
Składniki ;
Do tortu zamiast biszkoptu użyłam moich ulubionych krakersów dr, Gerarda. Masę kajmakową o smaku czekoladowym, 3 szklanki mleka, pół szklanki cukru, cukier waniliowy, kostka dobrego masła, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, 4 łyżki mąki pszennej, 5 jajek, 500ml. Śmietany kremówki z łyżką cukru pudru,
Z podanych składników ugotować budyń, przestudzić i zmiksować z masłem. Z marcepanu zrobić trzy krążki w formie tortownicy. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno uformować krążek marcepanowy. Na nią dać masę podgrzaną masę kajmakową. Następnie warstwę  krakersów, masę budyniową. Wykładać na zmianę do skończenia składników. Udekorowałam marcepanem i startą czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz