Witam.
Wybrałam się doi sklepu na zakupy. Potrzebowałam kilku rzeczy , by upiec
ciasto. Nie ominęłam półek ze słodyczami firmy ,,Dr Gerard”. I do koszyka
włożyłam ciastka Ghosters o smaku keczupowym i serowym – nowość tej firmy.
Wiedziałam , że nie zmarnują się. Na moje ciasto potrzebowałam składników
takich jak: 5 jajek,1 szklanka mąki pszennej, 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej, 200
g masła, 3/4 szklanki cukru, półtorej łyżeczki proszku do pieczenia,1 łyżeczka soku
cytrynowego, 100 g rodzynek, 1 łyżka kakao. A na polewę czekoladową
potrzebowałam: 2 tabliczki czekolady mlecznej, 4 łyżki mleka. Można też kupić
gotową polewę. Ciasto zaczynam od wypłukania
wrzątkiem rodzynek, najlepiej zrobić to na sitku, odsączam z wody i odstawiam do
osuszenia. Całe jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijając
dodaję mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Następnie dodaję rozpuszczone i przestudzone masło i sok. Ciasto wylewam do
wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Zostawiam trzy łyżki
ciasta i dodaję kakao. Dokładnie mieszam i wylewam na wierzch białego ciasta.
Rodzynki obtaczam w mące pszennej i
posypuję wierzch ciasta. Piekę w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok. 40
minut na złoty kolor. Po wyjęciu z formy i całkowitym przestudzeniu
powierzchnię babki pokrywam polewą czekoladową. Gotową, lub tabliczkę czekolady
łamię na małe kawałki i daję do naczynia z mlekiem, umieszczam w drugim
większym naczyniu z wrzątkiem. Stale mieszam trzymam w kąpieli wodnej, do
chwili rozpuszczenia się czekolady. Wyjmuję naczynie z kąpieli i dalej mieszam
do lekkiego przestudzenia się polewy. Potem wylewamy na naszą babkę. Najlepsze
sa jednak Markizy oraz słone przekąski ,,Dr Gerard”. Pozdrawiam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz