poniedziałek, 22 października 2018

Ale babka !

Witam. Wybrałam się doi sklepu na zakupy. Potrzebowałam kilku rzeczy , by upiec ciasto. Nie ominęłam półek ze słodyczami firmy ,,Dr Gerard”. I do koszyka włożyłam ciastka Ghosters o smaku keczupowym i serowym – nowość tej firmy. Wiedziałam , że nie zmarnują się. Na moje ciasto potrzebowałam składników takich jak: 5 jajek,1 szklanka mąki pszennej, 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej, 200 g masła, 3/4 szklanki cukru, półtorej łyżeczki proszku do pieczenia,1 łyżeczka soku cytrynowego, 100 g rodzynek, 1 łyżka kakao. A na polewę czekoladową potrzebowałam: 2 tabliczki czekolady mlecznej, 4 łyżki mleka. Można też kupić gotową polewę. Ciasto zaczynam od  wypłukania wrzątkiem rodzynek, najlepiej zrobić to na sitku, odsączam z wody i odstawiam do osuszenia. Całe jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijając dodaję mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Następnie dodaję rozpuszczone i przestudzone masło i sok. Ciasto wylewam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Zostawiam trzy łyżki ciasta i dodaję kakao. Dokładnie mieszam i wylewam na wierzch białego ciasta. Rodzynki obtaczam w mące pszennej  i posypuję wierzch ciasta. Piekę w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok. 40 minut na złoty kolor. Po wyjęciu z formy i całkowitym przestudzeniu powierzchnię babki pokrywam polewą czekoladową. Gotową, lub tabliczkę czekolady łamię na małe kawałki i daję do naczynia z mlekiem, umieszczam w drugim większym naczyniu z wrzątkiem. Stale mieszam trzymam w kąpieli wodnej, do chwili rozpuszczenia się czekolady. Wyjmuję naczynie z kąpieli i dalej mieszam do lekkiego przestudzenia się polewy. Potem wylewamy na naszą babkę. Najlepsze sa jednak Markizy oraz słone przekąski ,,Dr Gerard”. Pozdrawiam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz