Już na dobre zaczęła się jesień. Bardzo lubię tę porę roku.
Długie wieczory przy ciepłej herbatce i słodkościach dr Gerarda zawsze są dla
mnie wielką przyjemnością. Wczoraj na przykład CZEKOLADKI tej firmy
towarzyszyły mi przy sąsiedzkiej wizycie. Pani Basia spod trójki odwiedziła
mnie dość niespodziewanie. Naturalnie nie przyszła z pustymi rękami. Przyniosła do herbatki
CIASTO CZEKOLADOWO –
BANANOWE Z ORZECHAMI
Składniki : 180 g masła orzechowego, 220 g cukru plus jedna
łyżka, cukier waniliowy, 4 jajka, 300 g mąki pszennej,50 g kakao, 2 łyżeczki
proszku do pieczenia, 4 średnie banany, sok z jednej cytryny, 75 g drobniutko
posiekanej czekolady, 75 g prażonych solonych orzeszków ziemnych, 200 g
mielonego twarogu, 300 g śmietany kremówki.
Sposób wykonania – utrzeć 100 g masła ze 150 g cukru, z
cukrem waniliowym i jajkami. Obrany banan rozgnieść i zmiksować z tą masą. Mąkę
wymieszać z kakao, czekoladą i proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypać do
ucieranej masy. Ciasto wylać do formy. Piec 55 minut w temperaturze 175 C.
Resztę bananów obrać, pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny. Po 10
minutach pieczenia ciasto wyjąć i ułożyć na nim rzędami połowę plasterków
banana. Piec dalej. Na rozgrzaną patelnię wsypać 70 g cukru. Stopić go na
karmel, dodać orzeszki ziemne, wymieszać i rozsmarować masę na pergaminie.
Pozostałe plasterki banana pokroić. Masę karmelową połamać, odłożyć 1/3 a
resztę pokruszyć w malakserze. Twaróg utrzeć z łyżką cukru i 200 g śmietany.
Połączyć z kosteczkami bananów i pokruszonym karmelem. Ciasto rozciąć,
przełożyć karmelem i wstawić do lodówki. Pozostałą śmietanę podgrzać, dodać do
niej resztę masła orzechowego. Z tej polewy zrobić kleksy na wierzchu ciasta.
Posypać odłożonym karmelem z orzeszkami. Zamiast karmelu i polewy orzechowej
ciasto można ozdobić czereśniami z zalewy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz