piątek, 26 października 2018

SĄSIEDZKA WIZYTA



Już na dobre zaczęła się jesień. Bardzo lubię tę porę roku. Długie wieczory przy ciepłej herbatce i słodkościach dr Gerarda zawsze są dla mnie wielką przyjemnością. Wczoraj na przykład CZEKOLADKI tej firmy towarzyszyły mi przy sąsiedzkiej wizycie. Pani Basia spod trójki odwiedziła mnie dość niespodziewanie. Naturalnie nie przyszła  z pustymi rękami. Przyniosła do herbatki
CIASTO CZEKOLADOWO – BANANOWE Z ORZECHAMI
Składniki : 180 g masła orzechowego, 220 g cukru plus jedna łyżka, cukier waniliowy, 4 jajka, 300 g mąki pszennej,50 g kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 średnie banany, sok z jednej cytryny, 75 g drobniutko posiekanej czekolady, 75 g prażonych solonych orzeszków ziemnych, 200 g mielonego twarogu, 300 g śmietany kremówki.
Sposób wykonania – utrzeć 100 g masła ze 150 g cukru, z cukrem waniliowym i jajkami. Obrany banan rozgnieść i zmiksować z tą masą. Mąkę wymieszać z kakao, czekoladą i proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypać do ucieranej masy. Ciasto wylać do formy. Piec 55 minut w temperaturze 175 C. Resztę bananów obrać, pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny. Po 10 minutach pieczenia ciasto wyjąć i ułożyć na nim rzędami połowę plasterków banana. Piec dalej. Na rozgrzaną patelnię wsypać 70 g cukru. Stopić go na karmel, dodać orzeszki ziemne, wymieszać i rozsmarować masę na pergaminie. Pozostałe plasterki banana pokroić. Masę karmelową połamać, odłożyć 1/3 a resztę pokruszyć w malakserze. Twaróg utrzeć z łyżką cukru i 200 g śmietany. Połączyć z kosteczkami bananów i pokruszonym karmelem. Ciasto rozciąć, przełożyć karmelem i wstawić do lodówki. Pozostałą śmietanę podgrzać, dodać do niej resztę masła orzechowego. Z tej polewy zrobić kleksy na wierzchu ciasta. Posypać odłożonym karmelem z orzeszkami. Zamiast karmelu i polewy orzechowej ciasto można ozdobić czereśniami z zalewy. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz