Dzisiaj na deser przygotowałam wyśmienite ciasto biszkoptowe z kremem kokosowym, czekoladkami kokosowymi, masą kawową oraz polewą kakaową posypaną wiórkami kokosowymi. Spróbujesz? Oto składniki:
Biszkopt
-4 jajka
-1 szklanka mąki
-2 łyżki kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-4 łyżki oleju
-2/3 szklanki cukru
Krem
-3 szklanki mleka
-1 budyń śmietankowy
-pół szklanki cukru
-250 g wiórek kokosowych
-1 cukier wanilinowy
-200 g masła
Masa kawowa
-1 kostka margaryny
-pół litra mleka
-1 budyń śmietankowy
-5 łyżek cukru
-1 łyżka kakao
-2 łyżki kawy
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
Polewa
-125 g margaryny
-5 łyżek cukru
-3 łyżki kakao
-2 łyżki wody
-1 łyżka żelatyny
-5 łyżek gęstej śmietany 18%
Dodatkowo
-czekoladki od Dr Gerard z kremem kokosowym 20 sztuk
-wiórki kokosowe do dekoracji
Sposób przygotowania: biszkopt: zimne białka ubijam na sztywną pianę stopniowo dodaję cukier, a następnie po jednym żółtku cały czas miksując wlewam olej, a następnie szpatułką mieszam i stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Formę (23/28 cm) smaruję tłuszczem i posypuję bułką tartą. Wylewam masę i piekę około 25 minut w 180 stopniach. Upieczony biszkopt studzę. Krem: gotuję 2,5 szklanki mleka z cukrem i cukrem wanilinowym, wsypuję wiórki kokosowe i gotuję około 20 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Następnie dodaję pokrojone masło i mieszam do rozpuszczenia. W pozostałym mleku mieszam budyń i wlewam do gotujących się wiórek, gotuję około 2 minuty cały czas mieszając. Masę odstawiam do przestygnięcia. Następnie wylewam ją na biszkopt i układam czekoladki (tak aby były zanurzone w kremie kruchym ciasteczkiem do góry) i odstawiam w chłodne miejsce do stężenia. Masa kawowa: z mleka, cukru, mąki, budyniu, kawy i kakao gotuję budyń i studzę. Margarynę ucieram na puch i łączę porcjami z zimnym budyniem ciągle ucierając. Gotową masę wykładam na krem. Polewa: żelatynę rozpuszczam w 2 łyżkach gorącej wody. W rondelku umieszczam margarynę, cukier i kakao. Podgrzewam na wolnym ogniu mieszając, aż składniki się połączą, wtedy dodaję żelatynę i mieszam tylko do połączenia się składników. Masę odstawiam do lekkiego przestygnięcia, mieszam co jakiś czas. Do letniej masy dodaję po łyżce śmietany i dokładnie mieszam. Gotową polewę wylewam na masę kawową i posypuję wiórkami kokosowymi. Ciasto przechowuję w lodówce. Przepyszne zestawienie smaków. Z pewnością skusicie się na następny kawałek. Do przygotowania wykorzystajcie najsmaczniejsze słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz