czwartek, 18 października 2018

Ludzka życzliwość.


Ludzka życzliwość.

Niedawno byłam z wizytą u rodziców na wsi. Jesienny krajobraz prezentuje w całej okazałości swoje przecudne barwy. Zapach  jesieni w tak ciepłe, słoneczne dni nastraja nas spokojem i optymizmem. Koniecznie trzeba wykorzystać sprzyjającą aurę, nie tylko do spacerów. W niewielkim, uroczym kościółku  na skraju wsi trwa remont schodów. Oczywiście, parafianie robią to we własnym zakresie. Każdy pomaga jak może. Robotnicy pracujący przy remoncie zapraszani są do domów parafian dobrego serca na obiad i podwieczorek. Mają wtedy chwilę wytchnienia od ciężkiej pracy. Gospodynie dwoją się i troją z pomysłami na obiad i deser.  Doskonale wiedzą, że posiłek musi być prosty,  konkretny, wysokokaloryczny, zapewniający energię do pracy. Natomiast deser najlepiej powinien być jego przeciwieństwem – delikatny, lekki i orzeźwiający. Niewątpliwie takim deserem jest ciasto przygotowane z wykorzystaniem słodyczy z firmy Dr Gerard. Według jednego z przepisów na stronie http://drgerard.eu/przepisy można przygotować fantastyczne ciasto bez pieczenia. Właśnie coś takiego świetnie nadaje się  na super deser dla ciężko pracujących ludzi na świeżym powietrzu. Parafia zaopatrzyła robotników w wodę mineralną i  słone przekąski z firmy Dr Gerard.
To miło, że jeszcze w naszych czasach są takie społeczności, którym na tym zależy. Podajeę przepis na świetne ciasto Lemon bez pieczenia z wykorzystaniem produktów z firmy Dr Gerard.

Ciasto lemon bez pieczenia

SKŁADNIKI (na blaszkę do pieczenia 26x26 cm)

Na spód:

·         330g podwójnych markiz Mafijne Lemon dr Gerard

·         130g roztopionego, przestygniętego masła

Dekoracja:

·         4 wafle „Pryncypałki Classic” Dr Gerard

·         3 łyżki konfitury truskawkowej

·         10 truskawek

Dodatkowo:

·         2 galaretki cytrynowe w proszku

·         700ml gorącej wody

·         około 520g podwójnych markiz dr Gerar

Masa budyniowa:

·         700ml mleka

·         1 opakowanie cukru wanilinowego 16g

·         1 budyń waniliowy lub cytrynowy bez cukru

·         1 łyżka mąki ziemniaczanej

·         1 kopiasta łyżka mąki pszennej

·         250g masła w temperaturze pokojowej

·         6 łyżek cukru pudru

·         2/3 łyżeczki ekstraktu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Do rondelka wlać 500ml mleka, dodać cukier wanilinowy i zagotować. Do pozostałego mleka 200ml dodać budyń, obie mąki i dokładnie wymieszać (można wymieszać krótko mikserem).
Tak rozmieszany budyń z mąkami dodać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować go, cały czas mieszając, przez około 1 minutę.

Zdjąć z ognia i nakryć go folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową, jak masło. Podwójne markizy Mafijne Lemon przełożyć do blendera i zmiksować. Dodać roztopione masło i wymieszać.

Masę ciasteczkową przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 26x26cm i wyrównać, lekko docisnąć. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2-3 minuty.

Następnie w 3-4 partiach dodać budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Do kremu budyniowego dodać skórkę z cytryny, ekstrakt cytrynowy i sok z cytryny, bardzo krótko wymieszać mikserem. Połowę gotowego kremu wyłożyć na spód w blaszce, wyrównać. Składniki do nasączenia wymieszać. Podwójne markizy Mafijne Lemon maczać przez parę sekund w ponczu i ułożyć je na kremie w blaszce.

Na wierzch wyłożyć pozostały krem, wyrównać i ciasto wstawić do lodówki. Obie galaretki wsypać do miseczki i zalać gorącą wodą, mieszać, aż galaretka się rozpuści.

Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto wyjąć z lodówki i na wierzch wylać lekko tężejącą galaretkę. Ciasto wstawić z powrotem do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.

Myślę, że każdemu taki słodki poczęstunek będzie smakował. Ja jadłam już troszeczkę zmodyfikowaną wersję  tego ciasta. Mianowicie opcję czekoladową. Tak więc, każdy znajdzie coś dla siebie, to tylko kwestia wyobraźni. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz