środa, 31 października 2018

Odwiedziny dzieci z rodzicami

Znajomi córki których zna z przecz kola mojej wnuczki przyszli z swoimi dziećmi w odwiedziny. Na całe szczęście mieliśmy markizy od firmy Doktor Gerard. Było zimno na dworzu więc dzieciaki bawili się w domu. Ciastkamoment zniknęły. ByłyTEŻ SŁONE PRZEKĄSKI ALE TO WSZYSTKO BYŁO MAŁO.U gotowaliśmy budyń kokosowy z kruchymi ciasteczkami na spodzie. Przepis ten jest z strony http://drgerard.eu/ Jest to strona Doktora Gerarda.Po trzech godzinach wszyscy rozeszli się do swoich domów. Tak jak było gwarno i wesoło zrobiło się bardzo cicho. Składniki (na 3 porcje) • 150 g ciasteczek Maltikeks dr Gerard w >gorzkiej czekoladzie • 2 szklanki mleka • 2 łyżki mąki ryżowej • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej • 1 łyżka skrobi z tapioki • 2 łyżki cukru lub ksylitolu • 1 łyżeczka cukru waniliowego • szczypta soli • 5 łyżek wiórek kokosowyc Sposób przygotowania Do miseczki odłóż 4 garście ciasteczek Maltikeks, a pozostałe zblenduj na drobny piasek. W szklance mleka wymieszaj mąkę ryżową, skrobię ziemniaczaną i skrobię z tapioki. Drugą szklankę mleka zagotuj z wiórkami kokosowymi, cukrem (lub ksylitolem), cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Do gotującego się mleka wlej szybko mieszankę mąki z mlekiem, mieszając energicznie przez cały czas. Gotuj na małym ogniu, aż do zgęstnienia masy. Staraj się by nie powstały grudki. Budyń odstaw do przestygnięcia. Jeśli powstały jakieś grudki to możesz go zmiksować po przestudzeniu. Zmiksowane ciasteczka przełóż po równo do szklaneczek lub miseczek - odłóż 1 łyżkę do ozdoby. Na pokruszone ciasteczka połóż po garści całych ciasteczek (wcześniej odłożonych), a na nie wylej budyń. Całość oprósz pokruszonymi ciasteczkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz