Dzisiaj przygotowałam ciasto składające się z kilku smaków, a połączone w jednym kawałku tworzą niepowtarzalny deser idealny na długie jesienne popołudnia. Wypróbujesz? Oto potrzebne składniki:
Biszkopt ciemny
-5 jajek
-3/4 szklanki cukru
-2/3 szklanki mąki
-2 łyżki kakao
Masa z chałwy
-200 g chałwy
-500 ml mleka
-3 żółtka
-3 łyżki mąki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-pół szklanki cukru
-1 łyżeczka cukru wanilinowego
-125 g masła
Ciasto z sezamem
-3 białka
-3 łyżki cukru cukru
-1 łyżeczka maki ziemniaczanej
-1 łyżeczka mąki pszennej
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-około 150 sezamu
Dodatkowo
-ciastka francuskie posypane sezamem od Dr Gerard- 1,5 szklanki pokruszone
Sposób przygotowania: biszkopt ciemny: białka oddzielam od żółtek, mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, dodaję kakao. Z białek ubijam sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i żółtka. Następnie dodaję mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i cukrem. Wszystko powoli mieszam. Piekę w posmarowanej tłuszczem blaszce przez około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia i przecinam na dwa blaty. Masa z chałwy: gotuję połowę mleka z cukrami, w drugiej połowie mieszam żółtka z mąkami i wlewam powoli do gotującego się mleka. Mieszam szybko. Gdy budyń jest gotowy odstawiam go do całkowitego wystygnięcia. Zimny budyń łączę z utartym masłem. Na koniec dodaję porcjami chałwę i ucieram. Ciasto z sezamem: białka ubijam na sztywną pianę, dodaję stopniowo cukier, a następnie dodaję mąki, proszek do pieczenia i drobny sezam. Piekę w blaszce około 30 minut w 180 stopniach. Przełożenie: na biszkopt kakaowy wykładam pierwszą część kremu, następnie układam ciasto z sezamem, które smaruję drugą częścią kremu, układam drugą połowę biszkoptu, a na koniec wykładam resztę kremu, który posypuję pokruszonymi ciastkami francuskimi z sezamem. Ciasto przechowuję w lodówce. Do przygotowania tego przepisu wykorzystajcie najlepsze słone przekąski od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz