Najlepsze markizy jakie kiedykolwiek jadłam? to markizy dr. Gerarda, są kruche i przede wszystkich pyszne. Poniżej próba wykonania markizów własnej roboty, jednak to nie to samo.
Składniki
- cukier 4 łyżki
- cukier puder do posypania
- cukier waniliowy 2 opakowania
- konfitura 2/3 szklanki
- mąka 1,5 szklanki
- masło 1 kostka
- żółtko 2 sztuki
-
-
- Ptzugotowanie
1. Z masła, żółtek, cukru, cukru waniliowego oraz mąki zagniatamy
ciasto, które następnie cienko rozwałkowujemy. Wycinamy z ciasta 40
kółek, a w 20 z nich wycinamy otworki w kształcie serduszek lub
gwiazdek. Ciastka pieczemy w temperaturze 175°C przez 10 minut.
2. Po wystudzeniu całe krążki smarujemy konfiturą i przykrywamy krążkiem z otworkiem. Ciastka posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz