wtorek, 30 października 2018

Ciastka na każdą porę.

Najlepsze markizy jakie kiedykolwiek jadłam? to markizy dr. Gerarda, są kruche i przede wszystkich pyszne. Poniżej próba wykonania markizów własnej roboty, jednak to nie to samo.


Składniki
cukier 4 łyżki
cukier puder do posypania
cukier waniliowy 2 opakowania
konfitura 2/3 szklanki
mąka 1,5 szklanki
masło 1 kostka
żółtko 2 sztuki
 
 
 Ptzugotowanie
1. Z masła, żółtek, cukru, cukru waniliowego oraz mąki zagniatamy ciasto, które następnie cienko rozwałkowujemy. Wycinamy z ciasta 40 kółek, a w 20 z nich wycinamy otworki w kształcie serduszek lub gwiazdek. Ciastka pieczemy w temperaturze 175°C przez 10 minut.
2. Po wystudzeniu całe krążki smarujemy konfiturą i przykrywamy krążkiem z otworkiem. Ciastka posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz