poniedziałek, 22 października 2018

Eksperymentalne słodkości

Moja sąsiadka eksperymentuje w kuchni przy wypiekach. Potrafi przygotować wyjątkowo przepyszne i imponująco wyglądające słodkości. Właśnie dzisiaj przyniosła na spróbowanie ciasto biszkoptowe przełożone kremem, słonymi krakersami, masą śmietanową herbatnikami i masą kajmakową, a wierzch został posypany startą czekoladą. Ciasto bardzo mi smakowało i mam zamiar jak najszybciej je przygotować. A Wy spróbujecie? Oto potrzebne składniki: 

Biszkopt 
-5 jajek
-6 łyżek cukru
-5 łyżek mąki
-1 łyżka kakao
-2 łyżki mielonej kawy
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli

Krem
-2 szklanki mleka
-5 łyżek cukru kryształu
-2 łyżki mąki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 żółtka
-200 g masła 

Masa śmietanowa
-500 ml śmietany 30%
-2 łyżki cukru pudru
-5 łyżek kawy cappuccino czekoladowej
-galaretka cytrynowa

Dodatkowo
-słone przekąski od Dr Gerard- krakersy classic 
-kruche herbatniki kakaowe od Dr Gerard 
-8 łyżek dżemu porzeczkowego
-400 g masy kajmakowej 
-6 kostek czekolady 

Sposób przygotowania: biszkopt: białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodaję cukier, a następnie po jednym żółtku. Dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kakao i kawę. Wylewam na blachę (około 25/40 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Krem: w szklance mleka mieszam mąki i żółtka. Pozostałe mleko gotuję z cukrem. Wlewam na gotujące się mleko i energicznie mieszam. Odstawiam do wystudzenia. Masło ucieram na puch i stopniowo dodaję zimny budyń. Masa śmietanowa: galaretkę rozpuszczam w 3/4 szklanki wody i studzę. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno i dodaję cukier puder. Stopniowo wlewam galaretkę i na końcu dodaję po łyżce cappuccino. Przełożenie: na biszkopt wykładam krem, układam krakersy, wykładam masę kajmakową, układam herbatniki, które smaruję dżemem porzeczkowym i wykładam masę śmietanową. Wierzch dekoruję startą czekoladą. Wypróbujcie. Polecam i życzę smacznego! Do przygotowania wykorzystajcie niezastąpione słodycze od Dr Gerarda.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz