wtorek, 16 października 2018

Zostać cukiernikiem



By zostać cukiernikiem na początek jest potrzebna bardzo ważna cecha: zamiłowanie do wypieków. Siedemnastoletnia Marta już w dzieciństwie odkryła w sobie ten dar, gdy odnalazła w Internecie stronę z przepisami Dr Gerard. Poznawała świat cukiernika wcielając w życie zaproponowane przez producenta znanych słodyczy Dr Gerarda nowych, ciekawych a za razem prostych receptur na słodkie desery. Dziewczynce przypadły do gustu pomysły na łączenie lubianych przez nią słodyczy marki Dr Gerard w przeróżne kompozycje smakowe. Jej zamiłowanie wkrótce przerodziło się w pasję. Marta coraz częściej zaczęła rozważać możliwość zdobycia zawodu cukiernika. Umiejętność łączenia smaków, zdolności manualne, bogata wyobraźnia oraz zmysł estetyczny – to cechy które odkryła w sobie nastolatka, a które są niezbędne w zawodzie cukiernika. Gdy dziewczyna ukończyła naukę w gimnazjum wcieliła swój zamysł w życie. Rozpoczęła kształcenie w technikum gastronomicznym. Wnet odnalazła w sobie jeszcze inne cechy mile widziane w zawodzie cukiernika – cierpliwość i umiejętność organizacji pracy. Martę również ucieszył fakt, że szybko przyswaja umiejętności obsługiwania sprzętu niezbędnego w wybranym przez nią zawodzie. Natomiast nauczycielom spodobała się jej pasja, która sprawia, że dziewczyna na bieżąco śledzi wszelkiego rodzaju nowinki oraz trendy w cukiernictwie. Marta z powodzeniem ukończyła pierwszy rok nauki i kontynuuje ją nadal wierząc, że kiedyś zdobędzie tytuł mistrza w swoim fachu. Skrupulatnie dąży do tego celu. Przez cały czas też pamięta o swojej pierwszej i najważniejszej inspiracji – stronie z przepisami Dr Gerard, która wciąż wzbogacana jest o nowe przepisy z wykorzystaniem Markizów Mafijnych, Czekoladek Pasja, Rurek z Kremem i innych znanych słodyczy Dr Gerarda, których Marta jest niezmiennie wielką fanką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz