By zostać cukiernikiem na
początek jest potrzebna bardzo ważna cecha: zamiłowanie do wypieków.
Siedemnastoletnia Marta już w dzieciństwie odkryła w sobie ten dar, gdy
odnalazła w Internecie stronę z przepisami Dr Gerard. Poznawała świat
cukiernika wcielając w życie zaproponowane przez producenta znanych słodyczy Dr
Gerarda nowych, ciekawych a za razem prostych receptur na słodkie desery. Dziewczynce
przypadły do gustu pomysły na łączenie lubianych przez nią słodyczy marki Dr
Gerard w przeróżne kompozycje smakowe. Jej zamiłowanie wkrótce przerodziło się
w pasję. Marta coraz częściej zaczęła rozważać możliwość zdobycia zawodu
cukiernika. Umiejętność łączenia smaków, zdolności manualne, bogata wyobraźnia
oraz zmysł estetyczny – to cechy które odkryła w sobie nastolatka, a które są
niezbędne w zawodzie cukiernika. Gdy dziewczyna ukończyła naukę w gimnazjum
wcieliła swój zamysł w życie. Rozpoczęła kształcenie w technikum
gastronomicznym. Wnet odnalazła w sobie jeszcze inne cechy mile widziane w zawodzie
cukiernika – cierpliwość i umiejętność organizacji pracy. Martę również
ucieszył fakt, że szybko przyswaja umiejętności obsługiwania sprzętu
niezbędnego w wybranym przez nią zawodzie. Natomiast nauczycielom spodobała się
jej pasja, która sprawia, że dziewczyna na bieżąco śledzi wszelkiego rodzaju
nowinki oraz trendy w cukiernictwie. Marta z powodzeniem ukończyła pierwszy rok
nauki i kontynuuje ją nadal wierząc, że kiedyś zdobędzie tytuł mistrza w swoim
fachu. Skrupulatnie dąży do tego celu. Przez cały czas też pamięta o swojej pierwszej
i najważniejszej inspiracji – stronie z przepisami Dr Gerard, która wciąż
wzbogacana jest o nowe przepisy z wykorzystaniem Markizów Mafijnych, Czekoladek
Pasja, Rurek z Kremem i innych znanych słodyczy Dr Gerarda, których Marta jest
niezmiennie wielką fanką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz