środa, 31 października 2018

Wizyta

Nie miałem nic do kawy a przyszli do mnie goście, z robiłem japońskie ciasteczka mafi z nadzieniem wafelkowym. Byli już oni nie raz i bardzo te ciastka im smakowały. Znalazłem je na stronie Doktora Gerarda. po daje link do tej strony http://drgerard.eu/ Mam blisko sklep osiedlowy więc poszedłem po rurki z kremem od firmy Doktor Gerard. Sam uwielbiam te rurki. Długo nie po siedzieli gdyż mąż znajomej musiał iść do pracy na popołudniówkę. Składniki • 100 g glutenowej mąki ryżowej • 160 ml wody • Dwie łyżki cukru pudru • Zielona herbata matcha • Wafelki Pryncypałki classic dr Gerard • Wafelki Maltikeks w czekoladzie mlecznej dr Gerard • Skrobia ziemniaczana Sposób przygotowania Do szklanej miski dodaj mąkę, cukier i wodę. Dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Luźno przykryj folią i wstaw do kuchenki mikrofalowej na 2 minuty (600V). Po tym czasie energicznie przemieszaj masę drewnianą łyżką (warto zwilżyć ścianki miski wodą). Ponownie przykryj folią i piecz jeszcze minutę. Wymieszaj raz jeszcze. Przełóż gotową masę na talerz i dokładnie obtocz w skrobi, żeby mochi nie kleiło się do rąk. Poczekaj aż wystygnie. Aby uzyskać zielone mochi, w pierwszym etapie w wodzie należy rozpuścić łyżeczkę zielonej herbaty i dodać do suchych składników. Wafelki Pryncypałki rozgnieć w misce na w miarę jednolitą masę. Możesz dodać odrobinę wody aby nadać jej plastyczności. Z masy uformuj niewielkie kulki i wstaw na kilka minut do zamrażalnika, żeby stężały. Ciasto z mąki ryżowej rozpłaszcz na dłoni, na środku umieść kulkę z wafelków i szczelnie zawiń. W mniejszych mochi można umieścić ciasteczka Maltikeks. Deser smakuje świetnie w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz