środa, 31 października 2018
Wizyta
Nie miałem nic do kawy a przyszli do mnie goście, z robiłem japońskie ciasteczka mafi z nadzieniem wafelkowym. Byli już oni nie raz i bardzo te ciastka im smakowały. Znalazłem je na stronie Doktora Gerarda. po daje link do tej strony http://drgerard.eu/ Mam blisko sklep osiedlowy więc poszedłem po rurki z kremem od firmy Doktor Gerard. Sam uwielbiam te rurki. Długo nie po siedzieli gdyż mąż znajomej musiał iść do pracy na popołudniówkę. Składniki
• 100 g glutenowej mąki ryżowej
• 160 ml wody
• Dwie łyżki cukru pudru
• Zielona herbata matcha
• Wafelki Pryncypałki classic dr Gerard
• Wafelki Maltikeks w czekoladzie mlecznej dr Gerard
• Skrobia ziemniaczana
Sposób przygotowania
Do szklanej miski dodaj mąkę, cukier i wodę. Dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Luźno przykryj folią i wstaw do kuchenki mikrofalowej na 2 minuty (600V). Po tym czasie energicznie przemieszaj masę drewnianą łyżką (warto zwilżyć ścianki miski wodą). Ponownie przykryj folią i piecz jeszcze minutę. Wymieszaj raz jeszcze. Przełóż gotową masę na talerz i dokładnie obtocz w skrobi, żeby mochi nie kleiło się do rąk. Poczekaj aż wystygnie.
Aby uzyskać zielone mochi, w pierwszym etapie w wodzie należy rozpuścić łyżeczkę zielonej herbaty i dodać do suchych składników.
Wafelki Pryncypałki rozgnieć w misce na w miarę jednolitą masę. Możesz dodać odrobinę wody aby nadać jej plastyczności. Z masy uformuj niewielkie kulki i wstaw na kilka minut do zamrażalnika, żeby stężały.
Ciasto z mąki ryżowej rozpłaszcz na dłoni, na środku umieść kulkę z wafelków i szczelnie zawiń.
W mniejszych mochi można umieścić ciasteczka Maltikeks.
Deser smakuje świetnie w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzony.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz