Dla niespodziewanych gości mam zwykle przygotowane wyroby DR
GERARDA. One sprawdzają się zawsze. W poniedziałek bez zapowiedzi wpadła do
mnie koleżanka i oczywiście słodycze tej firmy znowu pomogły mi w gościnności.
RURKI Z KREMEM wyjątkowo Kasi smakowały, a do domu zapakowałam jej
PLACEK SEROWY Z
KRUSZONKĄ
Składniki :
17,5 dag masła, 10 dag cukru pudru,30 dag mąki pszennej,
szczypta soli, 1 torebka cukru waniliowego, 20 dag rabarbaru, 75 ml soku
jabłkowego, 2,5 dag plus 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 jajko, 25
dag mielonego twarogu, skórka starta z ¼ cytryny, ½ torebki budyniu
waniliowego, tłuszcz do blachy.
Sposób wykonania – Masło pokroić na kawałeczki. Dodać cukier
puder, sól i mąkę. Wsypać cukier waniliowy. Rozcierać składniki palcami, aż
powstaną drobne grudki. Podłużną blachę posmarować tłuszczem. Spód i brzegi
wylepić 2/3 przygotowanej kruszonki. Resztę kruszonki schłodzić. Blachę ze
spodem ciasta wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 C. Piec 15 minut. W tym
czasie rabarbar oczyścić, opłukać, pokroić na kawałki. Włożyć je do garnka,
zalać sokiem jabłkowym. Posypać 2,5 dag cukru i gotować minutę. Mąkę
ziemniaczaną wymieszać z odrobiną zimnej wody. Wlać do rabarbaru i gotować
minutę, aż masa zgęstnieje. Jajko rozbić, oddzielić żółtko od białka. Zmielony
twaróg utrzeć z żółtkiem, trzema łyżkami cukru i skórką otartą z wyparzonej
cytryny. Białko ubić na pianę. Do masy serowej domieszać proszek budyniowy i
pianę ubitą z białka. Z piekarnika wyjąć podpieczone ciasto. Masę rabarbarową
rozsmarować na podpieczonym, kruszonkowym spodzie. Na to nałożyć masę serową,
posypać odłożoną kruszonką. Ponownie wstawić do piekarnika rozgrzanego do
temperatury 175 C. Piec 35 – 40 minut. Placek wystudzić. Można posypać cukrem
pudrem. Podczas pieczenia kruszonka się rumieni, można przykryć folią
aluminiową, a zapobiegnie się przypaleniu kruszonki. Czas przygotowania około
90 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz