piątek, 26 października 2018

BEZ ZAPOWIEDZI


Dla niespodziewanych gości mam zwykle przygotowane wyroby DR GERARDA. One sprawdzają się zawsze. W poniedziałek bez zapowiedzi wpadła do mnie koleżanka i oczywiście słodycze tej firmy znowu pomogły mi w gościnności. RURKI Z KREMEM wyjątkowo Kasi smakowały, a do domu zapakowałam jej    

PLACEK SEROWY Z KRUSZONKĄ

Składniki :

17,5 dag masła, 10 dag cukru pudru,30 dag mąki pszennej, szczypta soli, 1 torebka cukru waniliowego, 20 dag rabarbaru, 75 ml soku jabłkowego, 2,5 dag plus 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 jajko, 25 dag mielonego twarogu, skórka starta z ¼ cytryny, ½ torebki budyniu waniliowego, tłuszcz do blachy.

Sposób wykonania – Masło pokroić na kawałeczki. Dodać cukier puder, sól i mąkę. Wsypać cukier waniliowy. Rozcierać składniki palcami, aż powstaną drobne grudki. Podłużną blachę posmarować tłuszczem. Spód i brzegi wylepić 2/3 przygotowanej kruszonki. Resztę kruszonki schłodzić. Blachę ze spodem ciasta wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 C. Piec 15 minut. W tym czasie rabarbar oczyścić, opłukać, pokroić na kawałki. Włożyć je do garnka, zalać sokiem jabłkowym. Posypać 2,5 dag cukru i gotować minutę. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną zimnej wody. Wlać do rabarbaru i gotować minutę, aż masa zgęstnieje. Jajko rozbić, oddzielić żółtko od białka. Zmielony twaróg utrzeć z żółtkiem, trzema łyżkami cukru i skórką otartą z wyparzonej cytryny. Białko ubić na pianę. Do masy serowej domieszać proszek budyniowy i pianę ubitą z białka. Z piekarnika wyjąć podpieczone ciasto. Masę rabarbarową rozsmarować na podpieczonym, kruszonkowym spodzie. Na to nałożyć masę serową, posypać odłożoną kruszonką. Ponownie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 C. Piec 35 – 40 minut. Placek wystudzić. Można posypać cukrem pudrem. Podczas pieczenia kruszonka się rumieni, można przykryć folią aluminiową, a zapobiegnie się przypaleniu kruszonki. Czas przygotowania około 90 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz