Na imprezę warto przygotować coś słonego aby sie nie zasłodzić za bardzo. Słone przekąski od dr. Gerard zawsze maja swoje miejsce na imprezowym stole, jednak warto pamiętać również o czymś co może uzupełnić nasze żołądki:
Kruche korpusy do babeczek
1 żółtko
szczypta soli
125g zimnego masła
Łyżka gęstej śmietany
1,5 szklanki pszennej mąki
Masło
posiekać nożem z mąką, dodać żółtko, sól i śmietanę. Zagnieść gładkie
ciasto, zawinąć w folię i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Po tym
czasie wylepiać foremki do babeczek warstwą ciasta dowolnej grubości
(najlepiej jest to robić rozwałkowując niewielki kawałek ciasta i
nakładając go z góry na foremkę) i piec przez ok. 15 minut, do
zrumienienia.
Sałatka z tuńczykiem i serem żółtym
200g sera żółtego
2 łyżki majonezu
2 średniej wielkości jabłka
Puszka kukurydzy konserwowej
Puszka tuńczyka w sosie własnym
Ser
żółty i jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Połączyć je z
majonezem (można dodać mniej jak i więcej - ważne jest, aby wszystko się
razem połączyło). Następnie dodać odsączonego z zalewy tuńczyka i
kukurydzę, wymieszać. Odstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz