wtorek, 30 października 2018

Co na imprezę???

              Na imprezę warto przygotować coś słonego aby sie nie zasłodzić za bardzo. Słone przekąski od dr. Gerard zawsze maja swoje miejsce na imprezowym stole, jednak warto pamiętać również o czymś co może uzupełnić nasze żołądki:
 
 
Kruche korpusy do babeczek
 
1 żółtko
szczypta soli 
 125g zimnego masła
Łyżka gęstej śmietany 
1,5 szklanki pszennej mąki 
Masło posiekać nożem z mąką, dodać żółtko, sól i śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie wylepiać foremki do babeczek warstwą ciasta dowolnej grubości (najlepiej jest to robić rozwałkowując niewielki kawałek ciasta i nakładając go z góry na foremkę) i piec przez ok. 15 minut, do zrumienienia. 
 
 
Sałatka z tuńczykiem i serem żółtym
 
200g sera żółtego
2 łyżki majonezu 
2 średniej wielkości jabłka 
Puszka kukurydzy konserwowej 
Puszka tuńczyka w sosie własnym 
Ser żółty i jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Połączyć je z majonezem (można dodać mniej jak i więcej - ważne jest, aby wszystko się razem połączyło). Następnie dodać odsączonego z zalewy tuńczyka i kukurydzę, wymieszać. Odstawić do lodówki na minimum 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz