poniedziałek, 29 października 2018

PODWYŻKA


Dzisiaj nasza szefowa zapowiedziała podwyżkę. Miało to miejsce w bardzo miłej atmosferze. Zaprosiła nas do siebie na krótką pogawędkę. Ku naszemu zdziwieniu na stole stał też mały poczęstunek. – CIASTKA FRANCUSKIE POSYPANE SEZAMEM DR GERARDA i   

PLACEK Z ANANASEM I KRUSZONKĄ

Składniki : 125 ml mleka, 20 g drożdży, 450 g mąki, 2 torebki cukru waniliowego, 250 g cukru, 200 g masła, sól, jajko, 50 g wiórków z kokosa, 2 łyżki żelatyny, puszka ananasów w plasterkach, limonka, 200 g śmietany kremówki, 400 g mielonego twarogu, 500 g jogurtu naturalnego.

Sposób wykonania – Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże. Do miski przełożyć 250 g mąki, 30 g masła, 30 g cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli i jajko. Wlać mleko z drożdżami i zagnieść ciasto. Przykryć je i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Stopić 170 g masła. Do drugiej miski wsypać resztę mąki, 120 g cukru i wiórki. Wlać masło i rozcierać składniki palcami na kruszonkę. Wyrośnięte drożdżowe zagnieść i rozwałkować. Przełożyć do blachy i posypać kruszonką. Piec 20 minut w temperaturze 175 C. Żelatynę namoczyć i odstawić. Ananas pokroić, a zalewę zachować. Limonkę sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Śmietanę ubić. Twaróg utrzeć z jogurtem, resztą cukru zwykłego i waniliowego. Dodać skórkę i 4 łyżki soku. Spęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając. Połączyć z trzema łyżkami zalewy z ananasa i masą serową. Dołożyć śmietanę kremówkę i wszystko wymieszać. Ciasto rozciąć na 2 płaty. Do kremu dodać kawałki ananasa i rozsmarować na spodzie. Przykryć plackiem z kruszonką i wstawić do lodówki. Zanim upiecze się placek, do surowego ciasta drożdżowego można dać rodzynki lub inne bakalie. Czas przygotowania 90 minut. 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz