środa, 17 października 2018
Jesienny deser.
W ten jesienny czas zapewne najbardziej smakuje nam ciasto, którym głównym skłądnikiem są nasze polskie jabłka, czyli różnego rodzaju jabłeczniki.
Ostatnio miałem okazję zjeść kawałek pysznego jabłecznika, który został wykonany na krakersach -Dr Gerarda.
Jest to jabłecznik, który nie wymaga pieczenia.
Zamiast kruchego ciasta zostały wykorzystane Krakersy Clasic -Dr Gerarda.
Potrzebne składniki:
Krakersy Clasic -Dr Gerarda
-1,5 kg jabłek (najlepiej słodko-kwaśnej odmiany)
-sok z połowy średniej wielkości cytryny
-3 łyżki cukru
-2 galaretki cytrynowe
-400g śmietanki kremówki 30% lub 36%
-2 czubate łyżeczki żelatyny + 80ml gorącej wody do rozpuszczenia
-2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo do dekoracji
ciastka Kremisie czekolada ciemna -Dr Gerarda
Sposób wykonania.
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy pozbawiamy gniazd nasiennych. Następnie ścieramy na tarce na małych oczkach. Z połówki cytryny wyciskamy sok, którym skrapiamy starte jabłka.
Na rozgrzaną patelnię wykładamy starte jabłka, dodajemy cukier i cały czas mieszając smażymy do czasu kiedy odparuje nam nadmiar soku.
Dodajemy do musu jabłkowego galaretkę (proszek) i mieszamy. Całość lekko ostudzamy.
Dno blachy wykładamy folią, na którą układamy warstwę krakersów.
Na krakersy wykładamy lekko ostudzony mus jabłkowy, a na niego następną warstwę krakersów.
Blachę wkładamy do lodówki do schłodzenia.
W tym czasie przygotowujemy bitą śmietanę.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do schłodzenia do temp. pokojowej.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i ostudzoną żelatynę (płynną) i razem mieszamy.
Tak otrzymaną bitą śmietanę wykładamy na wierzch krakersów, a następnie przyozdabiamy Kremisiami czekolada ciemna -Dr Gerarda.
Całość wstawiamy do lodówki.
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.
Życzę smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz