środa, 17 października 2018

Odwiedziny szwagierki

Bez zapowiedzi przyjechała do mnie szwagierka. Byłem bardzo zaskoczony gdyż ona rzadko się u nas pojawia. Przyjechała z swoją wnuczką. Wnuczka jej jest w wieku mojej wnuczki. Poleciałem do sklepu aby coś kupić do kawy. Na półce zobaczyłem nowość od firmy Doktora Gerarda a mianowicie ciastka hostess o smaku keczupowym i serowym. Od razu je kupiłem. Zostało mi trochę ciasta lemon więc niebyło źle. Ciasto to ciasto bez pieczenia z strony Doktora Gerarda. http://drgerard.eu/ Szwagierka jak zawsze w padła jak po ogień. Była za ledwie dwie godziny. O na jest wiecznie za biegana. Składniki (na blaszkę do pieczenia 26x26 cm) Na spód: • 330g podwójnych markiz Mafijne Lemon dr Gerard • 130g roztopionego, przestygniętego masła Dekoracja: • 4 wafle „Pryncypałki Classic” dr Gerard • 3 łyżki konfitury truskawkowej • 10 truskawek Dodatkowo: • 2 galaretki cytrynowe w proszku • 700ml gorącej wody • około 520g podwójnych markiz dr Gerar Masa serowa: • 700ml mleka • 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g • 1 budyń waniliowy lub cytrynowy bez cukru • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 1 kopiasta łyżka mąki pszennej • 250g masła w temperaturze pokojowej • 6 łyżek cukru pudru • 2/3 łyżeczki ekstraktu Sposób przygotowania Do rondelka wlać 500ml mleka, dodać cukier wanilinowy i zagotować. Do pozostałego mleka 200ml dodać budyń, obie mąki i dokładnie wymieszać (można wymieszać krótko mikserem). Tak rozmieszany budyń z mąkami dodać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować go, cały czas mieszając, przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia i nakryć go folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową, jak masło. Podwójne markizy Mafijne Lemon przełożyć do blendera i zmiksować. Dodać roztopione masło i wymieszać. Masę ciasteczkową przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 26x26cm i wyrównać, lekko docisnąć. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2-3 minuty. Następnie w 3-4 partiach dodać budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Do kremu budyniowego dodać skórkę z cytryny, ekstrakt cytrynowy i sok z cytryny, bardzo krótko wymieszać mikserem. Połowę gotowego kremu wyłożyć na spód w blaszce, wyrównać. Składniki do nasączenia wymieszać. Podwójne markizy Mafijne Lemon maczać przez parę sekund w ponczu i ułożyć je na kremie w blaszce. Na wierzch wyłożyć pozostały krem, wyrównać i ciasto wstawić do lodówki. Obie galaretki wsypać do miseczki i zalać gorącą wodą, mieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto wyjąć z lodówki i na wierzch wylać lekko tężejącą galaretkę. Ciasto wstawić z powrotem do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz