czwartek, 25 października 2018

Malowanie klas.


Malowanie klas.

Koleżanka opowiedziała mi ostatnio o ciekawej inicjatywie w swojej firmie. W małej miejscowości, w której znajduje się siedziba firmy, jest również szkoła podstawowa, do której chodzą dzieci większości pracowników. W związku z tym zarząd firmy wpadł na pomysł sfinansowania zakupu materiałów służących do pomalowania klas, a do wykonania prac zachęcił pracowników. Odzew był spory i w efekcie kilka wolnych sobót spora grupa osób postanowiła spędzić w ten właśnie sposób. Okazało się, że zarówno nauczyciele, jak
i mieszkańcy miejscowości chętnie pospieszyli ze wsparciem. Z wielu domostw na stołach świetlicy szkolnej pojawiły się termosy z kawą, herbatą  i butelki z wodą. Nie zabrakło zarówno słonych  przekąsek z firmy Dr Gerard, jak i przepysznych słodyczy w postaci czekoladek, rurek waflowych z kremem oraz ciastek francuskich posypanych sezamem. Każdy pomagał jak mógł. Integracja nauczycieli, rodziców i osób zatrudnionych w wyżej wymienionej firmie następowała wręcz błyskawicznie. W miłej radosnej atmosferze praca posuwała się w zawrotnym tempie. Wystarczyły trzy kolejne soboty, a cała  szkoła była odnowiona, pachnąca świeżością.  W ostatnią sobotę września dzieci, rodzice wraz z dyrekcją i gronem pedagogicznym  serdecznie dziękowali ludziom dobrego serca za ich pomoc, życzliwość i za dostrzeżenie potrzeb tej niewielkiej społeczności. Każdy z wolontariuszy został obdarowany sympatyczną laurką wykonaną przez  milusińskich oraz gromkimi brawami. Panie przygotowały słodki poczęstunek w pięknie odnowionej świetlicy. Koleżanka wiedząc o mojej słodkiej słabości, wspomniała, że jedna z nauczycielek wykonała ciasto na bazie Markiz z firmy Dr Gerard. Twierdzi, że było znakomite i na pewno ma rację, hehe. Udało mi się jednak zdobyć przepis na jego wykonanie. Z przyjemnością się nim z wami podzielę.         

Składniki:

Markizy o dowolnych wariantach smakowych z firmy Dr Gerard: 2 opakowania

2 śmietany 30% pojemność 330 ml

2 serki mascarpone pojemność 250g

Łyżeczka cukru pudru

Masa krówkowa w puszce

250g słonecznika łuskanego

Łyżeczka masła śmietankowego







Wykonanie:

1 opakowanie Markiz z firmy Dr Gerard rozkruszyć blenderem, połączyć z lekko rozgrzaną masą krówkową. Na niewielką blaszkę  wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć przygotowaną masę, następnie ubić śmietanę z łyżeczką cukru pudru. Kiedy zacznie gęstnieć, dodać serek mascarpone i dalej ubijać do uzyskania sztywnej masy. Wyłożyć ją na przygotowany spód naszego ciasta. Z drugiej paczki markiz przygotować suchą masę na wierzch. Na patelni uprażyć słonecznik z łyżeczką śmietankowego masła na złoty kolor.  Kiedy słonecznik wystygnie, posypać nim górę ciasta. Wstawić całość do lodówki najlepiej na 4 godziny.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz