W przyszłym tygodniu będę miała ważnych gości. Zaprosiłam
rodziców mojego chłopaka. Muszę się pokazać z dobrej strony. Zapowiedzieli, że
wpadną tylko na chwilę, na herbatkę. Myślę iż na tą okazję doskonałe będą
CIASTKA GHOSTERS O SMAKU SEROWYM -
NOWOŚĆ OD DR GERARDA. Później jeszcze zaproponuję im moje ulubione ciasto.
Będzie to
PLACEK Z NEKTARYNKAMI
Składniki : 4 nektarynki, 250 g białej czekolady, 250 g
margaryny, 350 g mąki, 100 g mielonych migdałów, 2 łyżeczki proszku do
pieczenia, 250 g zwykłego cukru, 150 g brązowego cukru, 4 jajka, 2 torebki
cukru waniliowego, szczypta soli, 500 g sera mascarpone, 500 g mielonego
tłustego twarogu, 500 g czereśni, 75 g cukru żelującego.
Sposób wykonania – Nektarynki umyć, rozciąć, wyjąć pestki.
Połówki owoców pokroić. Czekoladę posiekać i stopić z margaryną w gorącej
kąpieli wodnej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z mielonymi
migdałami. Dosypać 150 g cukru białego i cały brązowy. Jajka ubić ze szczyptą
soli i jednym cukrem waniliowym. Do masy jajecznej dodać masło z czekoladą i
sypkie składniki. Wymieszać. Blachę wyłożyć pergaminem. Rozsmarować ciasto i
rozłożyć na nim nektarynki. Piec je 40 minut w temperaturze 175 C. Ciasto wyjąć
i dobrze wystudzić. Mascarpone połączyć z twarogiem, resztą białego cukru i
cukrem waniliowym. Krem rozsmarować na placku. Wstawić do lodówki. Czereśnie
wydrylować i pokroić. Wrzucić je do garnka i posypać cukrem żelującym. Zagotować,
zmniejszyć ogień i gotować, mieszając 4 minuty. Wystudzić. Masę z owoców
wyłożyć na krem serowy. Całość schłodzić. Czas przygotowania około 75
minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz