sobota, 20 października 2018

Cukiernik



      Cukiernikiem nie zostaje się ot tak sobie, taka osoba musi być obdarzona kulinarną pasją, zmysłem smaku i bardzo bogatą wyobraźnią i zdolnościami artystycznymi.
Gdy z pod jej ręki wychodzi np tort to czasami jest to "dzieło sztuki". Praca cukiernika to wytwarzanie słodkich smakołyków - ciast, ciasteczek, tortów, deserów, które powinny rozpieszczać nasze podniebienia, ale jednocześnie zachwycać swoim wyglądem. Cukiernicy muszą być zdolni manualnie, cierpliwi i umiejący się posługiwać różnymi urządzeniami niezbędnymi w tym fachu. Bardzo często oglądam program telewizyjny "Bake Off - Ale ciacho" tam to dopiero niektóre osoby tworzą takie arcydzieła słodkie, że chciałoby się je wciągnąć przez ekran telewizora.
By zostać cukiernikiem nie trzeba matury, wystarczy zdobyć tytuł zawodowy, potwierdzający posiadane kwalifikacje i umiejętności. Można ukończyć szkołę zawodową lub kwalifikacyjny kurs zawodowy. Przy wyborze szkoły trzeba się kierować obfitością przedmiotów, które realnie przydadzą się w przyszłej pracy m. in. wytwarzanie i dekorowanie wyrobów cukierniczych, podstawy technologii żywności. A przede wszystkim nie może zabraknąć zajęć praktycznych.
W tych naszych dzisiejszych czasach zawód cukiernika może okazać się "strzałem w dziesiątkę" gdyż z zatrudnieniem nie będzie problemu a cukiernicy są potrzebni w cukierniach, restauracjach, hotelach, firmach produkujących słodycze takich jak Dr Gerard, gdzie produkuje się m. in wspaniałe czekoladki, rurki z kremem. Lub można założyć własną działalność i wypiekać torty na zamówienie klientów z okazji urodzin, ślubów, komunii itp. Choć cukiernik to dobry zawód, ale nie można zapomnieć że wymaga ciągłego doskonalenia swoich umiejętności i śledzenia trendów, bo bez tego nie ma szans na sprostanie wymagającym klientom.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz