Babcia mojego chłopaka bardzo lubi przyjmować gości. Zawsze
jest do tego przygotowana. Jej barek jest zwykle dobrze zaopatrzony. Kiedy
ostatnio odwiedziliśmy ją z Markiem, mieliśmy okazję się o tym przekonać. Pani
Krysia poczęstowała nas wyrobami DR GERARDA. Najbardziej smakowały mi CIASTKA
FRANCUSKIE POSYPANE SEZAMEM. Mają taki niepowtarzalny smak. Marek również
zachwycał się nimi. Bardzo szybko zniknęły ze stołu, a w ich zastępstwie
niespodziewanie pojawiła się
BABKA MIGDAŁOWA ZE
ŚMIETANĄ.
Składniki : 5 jajek, 200 g cukru pudru do posypania, torebka
cukru waniliowego, 250 ml śmietany kremówki 33 %, 300 g mąki pszennej, 2
łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 150 g masła, 100 g obranych,
mielonych migdałów, 2 łyżki kakao, tłuszcz i mąka do wysypania formy, konfitura
malinowa lub wiśniowa.
Sposób wykonania – Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek.
Następnie połączyć żółtka, cukier puder i cukier waniliowy. Ubić wszystko na
pianę. Stopniowo dodawać śmietanę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz
szczyptą soli i lekko wmieszać do masy z żółtek. Rozpuścić masło, wlać je do
ciasta i wymieszać. Ubić oddzielnie białka i lekko wmieszać do ciasta razem z
migdałami. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać grubą mąką. Wlać do
przygotowanej formy 2/3 ciasta. Do reszty wsypać kakao i wymieszać. Powstałe
ciemne ciasto kakaowe wlać do formy na jasne ciasto. Obie warstwy lekko
wymieszać łyżką tak, aby powstał marmurek. Piec babkę w nagrzanym piekarniku w
temperaturze 180 C przez około 45 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawić w
formie przynajmniej na pół godziny, aby babka lekko ostygła, a potem ostrożnie
ją wyjąć. Przed podaniem oprószyć ciasto cukrem pudrem i pokroić na grube
kawałki. Podawać z konfiturą. Czas przygotowania około 60 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz