poniedziałek, 29 października 2018

NIEPOWTARZALNY SMAK


Babcia mojego chłopaka bardzo lubi przyjmować gości. Zawsze jest do tego przygotowana. Jej barek jest zwykle dobrze zaopatrzony. Kiedy ostatnio odwiedziliśmy ją z Markiem, mieliśmy okazję się o tym przekonać. Pani Krysia poczęstowała nas wyrobami DR GERARDA. Najbardziej smakowały mi CIASTKA FRANCUSKIE POSYPANE SEZAMEM. Mają taki niepowtarzalny smak. Marek również zachwycał się nimi. Bardzo szybko zniknęły ze stołu, a w ich zastępstwie niespodziewanie pojawiła się

BABKA MIGDAŁOWA ZE ŚMIETANĄ.

Składniki : 5 jajek, 200 g cukru pudru do posypania, torebka cukru waniliowego, 250 ml śmietany kremówki 33 %, 300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 150 g masła, 100 g obranych, mielonych migdałów, 2 łyżki kakao, tłuszcz i mąka do wysypania formy, konfitura malinowa lub wiśniowa.

Sposób wykonania – Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Następnie połączyć żółtka, cukier puder i cukier waniliowy. Ubić wszystko na pianę. Stopniowo dodawać śmietanę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli i lekko wmieszać do masy z żółtek. Rozpuścić masło, wlać je do ciasta i wymieszać. Ubić oddzielnie białka i lekko wmieszać do ciasta razem z migdałami. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać grubą mąką. Wlać do przygotowanej formy 2/3 ciasta. Do reszty wsypać kakao i wymieszać. Powstałe ciemne ciasto kakaowe wlać do formy na jasne ciasto. Obie warstwy lekko wymieszać łyżką tak, aby powstał marmurek. Piec babkę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C przez około 45 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawić w formie przynajmniej na pół godziny, aby babka lekko ostygła, a potem ostrożnie ją wyjąć. Przed podaniem oprószyć ciasto cukrem pudrem i pokroić na grube kawałki. Podawać z konfiturą. Czas przygotowania około 60 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz