Ciasteczka francuskie są dobre na każdą okazję, najlepsze jakie można kupić to ciastka francuskie posypane sezamem od dr. Gerarda. Ja jednak czasem lubię sama coś upiec do kawy, zwłaszcza w niedziele bez handlu, gdy najdzie mnie ochota na coś słodkiego.
Ciasteczka francuskie ze śliwkami
składniki:
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 20 śliwek węgierek
- 4 łyżki cukru trzcinowego gruboziarnistego
- cynamon
- 1 żółtko
sposób przygotowania:
Ciasto
rozmrozić, rozłożyć na płasko, pokroić na 40 prostokątów. Prostokąt
powinien być odrobinę większy od śliwki. Śliwki umyć, przekroić na pół,
usunąć pestki. Żółtko roztrzepać z 1 łyżką wody. Każdy kawałek ciasta
posmarować żółtkiem, posypać cynamonem i cukrem, a następnie ułożyć na
nim połówkę śliwki (skórką w górę). Ciasteczka francuskie ze śliwkami
ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Piec 20 minut w 180 stopniach.
Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz