wtorek, 30 października 2018

Ciasteczka francuskie

Ciasteczka francuskie są dobre na każdą okazję, najlepsze jakie można kupić to ciastka francuskie posypane sezamem od dr. Gerarda. Ja jednak czasem lubię sama coś upiec do kawy, zwłaszcza w niedziele bez handlu, gdy najdzie mnie ochota na coś słodkiego.

Ciasteczka francuskie ze śliwkami 

składniki:

- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

- 20 śliwek węgierek

- 4 łyżki cukru trzcinowego gruboziarnistego

- cynamon

- 1 żółtko

sposób przygotowania:

Ciasto rozmrozić, rozłożyć na płasko, pokroić na 40 prostokątów. Prostokąt powinien być odrobinę większy od śliwki. Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Żółtko roztrzepać z 1 łyżką wody. Każdy kawałek ciasta posmarować żółtkiem, posypać cynamonem i cukrem, a następnie ułożyć na nim połówkę śliwki (skórką w górę). Ciasteczka francuskie ze śliwkami ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Piec 20 minut w 180 stopniach.


Życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz