Co roku we wrześniu do naszego miasta przyjeżdża cyrk. Moja mama,która jest oczywiście babcią dwójki moich dzieci powiedziała, że zrobiła dla nas wszystkich niespodziankę. Kupiła bilety do cyrku dla mojej rodzinki i mojej siostry, która ma też dwóch synów. Mieliśmy się wybrać całą rodziną w sobotę na godzinę 15.Do miasta pojechaliśmy dwoma samochodami.Z nami pojechał mój tata,czyli ukochany dziadziu moich dzieci, a z moją siostrą moja mama,czyli kochana babcia.Babcia i dziadziu byli bardzo dobrze przygotowani na ten wyjazd,bo już w samochodach częstowali nasze dzieci ich ulubionymi słodyczami z firmy Dr.Gerard. Słodyczy było tak dużo,że wystarczyło dzieciom na cały pokaz cyrkowy. Bardzo miłe spędziliśmy czas na oglądaniu występów różnych zwierząt,na pokazach akrobacyjnych,a najbardziej dzieciom podobały się występy śmiesznych klaunów.Zanim doszliśmy do samochodów moja mama powiedziała, że ma dla nas jeszcze jedną słodką niespodziankę, na którą zaprasza nas do domu.Jak się później okazało babcia dzień wcześniej własnoręcznie przygotowalaSernik bez pieczenia z Pryncypałkami Classic.Przepis można znaleźć na stronie firmy Dr. Gerard.Smacznego
"SKŁADNIKI (na tortownicę o średnicy 24 cm)
Na spód:200 g wafli „Pryncypałki Classic” dr Gerard
50 g migdałów,60 g masła
Dekoracja:4 wafle „Pryncypałki Classic” dr Gerard
3 łyżki konfitury truskawkowej,10 truskawek
Masa serowa:200 g śmietanki kremówki (30% lub 36%)
9 płatków żelatyny (18 g),1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
180 g jogurtu greckiego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:W małym rondelku rozpuszczamy masło. W malakserze mieszamy wafle i migdały z rozpuszczonym masłem. Uzyskany „mokry piasek” przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy do dna, by uzyskać spód sernika.W małej miseczce z zimną wodą namaczamy przez 5-10 minut płatki żelatyny. Następnie dobrze odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy je do śmietany kremówki, którą podgrzewamy na niewielkim ogniu. Żelatyna powinna całkowicie się rozpuścić w kremówce, ale śmietana nie powinna zostać doprowadzona do wrzenia.
Śmietanę z żelatyną studzimy, powinna być lekko ciepła, ale nie gorąca. W malakserze mieszamy twaróg, jogurt grecki i cukier. Cienką strużką dodajemy śmietanę z rozpuszczoną żelatyną. Gotową masę serową przekładamy na tortownicę. Wstawiamy na całą noc do lodówki, można nawet zostawić sernik w chłodzie na całą dobę.Przed podaniem lekko podgrzewamy konfiturę truskawkową. Rozprowadzamy ją po wierzchu sernika, posypujemy kawałkami truskawek i pokrojonymi w kostkę wafelkami „Pryncypałki Classic” dr Gerard".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz