Kuchenne ciekawostki.
Podczas przygotowywania posiłków
często sięgam po stare, sprawdzone przepisy mojej mamy
i babci. I za każdym razem zastanawiam się, czy w starym babcinym przepisie na domowe ciasto skrót 1 łyż. oznacza 1 łyżeczkę od herbaty, czy może 1 łyżka stołową danego produktu. Często jest przy tym skrócie dopisane = 5ml/ 5mg. Niestety, nie mam wagi kuchennej i nie orientuję się, ile to faktycznie może być. Niedawno przypadkiem na odwrocie kartki z kalendarza znalazłam artykuł dotyczący kuchennych wskazówek i postanowiłam podzielić się nim z wami. Oto szczegóły:
i babci. I za każdym razem zastanawiam się, czy w starym babcinym przepisie na domowe ciasto skrót 1 łyż. oznacza 1 łyżeczkę od herbaty, czy może 1 łyżka stołową danego produktu. Często jest przy tym skrócie dopisane = 5ml/ 5mg. Niestety, nie mam wagi kuchennej i nie orientuję się, ile to faktycznie może być. Niedawno przypadkiem na odwrocie kartki z kalendarza znalazłam artykuł dotyczący kuchennych wskazówek i postanowiłam podzielić się nim z wami. Oto szczegóły:
Temperatura pieczenia ciast
Ciasto bezowe: 90 – 140 stopni C
Ciasto biszkoptowe: 170 – 190 stopni C
Ciasto drożdżowe: 180 – 200 stopni C
Ciasto francuskie: 220 – 250 stopni C
Ciasto piernikowe: 180 – 190 stopni C
Ciasto kruche: 200 – 220 stopni C
Ciasto parzone: 200 – 220 stopni C
Ciasto ucierane: 180 stopni C
Miary kuchenne
1szklanka =250ml (1/4 l )
1łyżka= 15 ml
1 łyżeczka =15 ml /5mg
1 szklanka mąki =150 g
1 szklanka cukru =220 g
Dla tych, którym wydaje się to
zbyt skomplikowane z ratunkiem przychodzi strona http://drgerard.eu/przepisy,
na której znaleźć można mnóstwo sprawdzonych przepisów na ciasta bez pieczenia.
Większością składników są doskonałe słodycze z firmy Dr Gerard, stanowiące duże
pole do popisu. A przecież te wszystkie rurki z kremem, markizy, ciastka
francuskie posypane sezamem same w sobie
są rewelacyjne w smaku. Produkty z firmy Dr Gerard cieszą się ogromną
popularnością wśród fanów dobrych słodyczy. Szeroki wachlarz słodkiego asortymentu
firmy Dr Gerarda przyprawia o lekki zawrót głowy. Każdy znajdzie tam coś
dla siebie. Warto sprawdzać, eksperymentować i smakować do woli. Smile.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz