wtorek, 23 października 2018

Kuchenne ciekawostki.


Kuchenne ciekawostki.

Podczas przygotowywania posiłków często sięgam po stare, sprawdzone przepisy mojej mamy
i babci. I za każdym razem zastanawiam się, czy w starym babcinym przepisie na domowe ciasto skrót 1 łyż. oznacza 1 łyżeczkę od herbaty, czy może 1 łyżka stołową danego produktu. Często jest przy tym skrócie dopisane = 5ml/ 5mg. Niestety, nie mam wagi kuchennej i nie orientuję się, ile to faktycznie może być. Niedawno przypadkiem na odwrocie kartki z  kalendarza znalazłam artykuł dotyczący kuchennych wskazówek i postanowiłam podzielić się nim z wami. Oto szczegóły:

Temperatura pieczenia ciast

Ciasto bezowe: 90 – 140 stopni C

Ciasto biszkoptowe: 170 – 190 stopni C

Ciasto drożdżowe: 180 – 200 stopni C

Ciasto francuskie: 220 – 250 stopni C

Ciasto piernikowe: 180 – 190 stopni C

Ciasto kruche: 200 – 220 stopni C

Ciasto parzone: 200 – 220 stopni C

Ciasto ucierane: 180 stopni C



Miary kuchenne

1szklanka =250ml (1/4 l )

1łyżka= 15 ml

1 łyżeczka =15 ml /5mg

1 szklanka mąki =150 g

1 szklanka cukru =220 g



Dla tych, którym wydaje się to zbyt skomplikowane z ratunkiem przychodzi strona  http://drgerard.eu/przepisy, na której znaleźć można mnóstwo sprawdzonych przepisów na ciasta bez pieczenia. Większością składników są doskonałe słodycze z firmy Dr Gerard, stanowiące duże pole do popisu. A przecież te wszystkie rurki z kremem, markizy, ciastka francuskie posypane sezamem same w sobie  są rewelacyjne w smaku. Produkty z firmy Dr Gerard cieszą się ogromną popularnością wśród fanów dobrych słodyczy. Szeroki wachlarz słodkiego  asortymentu  firmy Dr Gerarda przyprawia o lekki zawrót głowy. Każdy znajdzie tam coś dla siebie. Warto sprawdzać, eksperymentować i smakować do woli. Smile.

  








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz