czwartek, 18 października 2018
Śliwkowy deser.
Ciastem, które najczęściej jest wykonywane jesienią, to zapewne jest ciasto śliwkowe. Cisto to najczęściej jest przygotowywane na kruchym lub biszkoptowym spodzie.
W naszym domu bardzo często córka przygotowuje cisto śliwkowe z budyniem, które bardzo wszystkim nam smakuje i szybko znika ze stołu.
Wykonanie tego ciasta jest dość proste i szybkie.
Potrzebne składniki:
0,5 kg śliwek (najlepiej węgierek)
2 budynie
1 litr mleka
4 szt. jaja
1,5 szklanki mąki pszennej
250 g masła
3/4 szklanki cukru
Dodatkowo do dekoracji
Kremisie czekolada ciemna -Dr Gerarda
Sposób wykonania.
Budynie gotujemy na mleku wg. przepisu na opakowaniu.
Masło z cukrem ucieramy i dodajemy żółtka. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i razem mieszamy. Ubijamy białka na sztywno i mieszamy razem z masą.
Śliwki przekrawamy na pół i usuwamy z nich pestki.
Smarujemy tortownicę tłuszczem, a następnie wylewamy masę.
Na masę wylewamy budyń, w którym układamy pokrojone śliwki.
Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku przez ok. 50 minut w temperaturze 180 .0 C.
Dodatkowo ciasto po upieczeniu wychłodzeniu możemy udekorować bitą śmietaną, a na wierzchu poukładać pyszne Kremisie czekolada ciemna -Dr Gerarda, co dodatkowo doda temu ciastu smak i wygląd.
Życzę smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz