czwartek, 18 października 2018

Śliwkowy deser.


   Ciastem, które najczęściej jest wykonywane jesienią, to zapewne jest ciasto śliwkowe.  Cisto to najczęściej jest przygotowywane na kruchym lub biszkoptowym spodzie.
  W naszym domu bardzo często córka przygotowuje cisto śliwkowe z budyniem, które bardzo wszystkim nam smakuje i szybko znika ze stołu.
Wykonanie tego ciasta jest dość proste i szybkie.

   Potrzebne składniki:

0,5 kg śliwek (najlepiej węgierek)
  2 budynie
   1 litr mleka
   4 szt. jaja
 1,5 szklanki mąki pszennej
  250 g masła
 3/4 szklanki cukru

  Dodatkowo do dekoracji
 Kremisie czekolada ciemna -Dr Gerarda
 
             Sposób wykonania.

   Budynie gotujemy na mleku wg. przepisu na opakowaniu.
Masło z cukrem ucieramy i dodajemy żółtka. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i razem mieszamy. Ubijamy białka na sztywno i mieszamy razem z masą.
Śliwki przekrawamy na pół i usuwamy z nich pestki.
Smarujemy tortownicę tłuszczem,  a następnie wylewamy masę.
Na masę wylewamy budyń, w którym układamy pokrojone śliwki.
  Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku przez ok. 50 minut w temperaturze 180 .0 C.
   Dodatkowo ciasto po upieczeniu wychłodzeniu możemy udekorować bitą śmietaną, a na wierzchu poukładać pyszne Kremisie czekolada ciemna -Dr Gerarda, co dodatkowo doda temu ciastu smak i wygląd.

    Życzę smacznego.    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz