poniedziałek, 15 października 2018

Falafele oraz słone przekąski.


Falafele oraz słone przekąski.

Wczoraj po raz pierwszy przygotowałam falafele. Dostałam przepis od kuzynki, która od wielu lat jest wegetarianką. Akurat gościliśmy osoby, które nie jadają mięsa wpadłam na pomysł przygotowania kanapek, słonych przekąsek dr Gerarda oraz właśnie tych kotlecików z ciecierzycy a do nich trzy rodzaje sosów: czosnkowy, żurawinowy idealny do krakersów oraz słodko – kwaśny. Chłopaki oglądali mecz Ligi Narodów. Polska – Włochy niestety z wielkim bólem przegraliśmy jeden do zera na naszym, ogromnym, pięknym stadionie w Chorzowie. Kibice zebrani na stadionie a nie było ich mało, stadion w barwach biało czerwonych, kibicował i nasi chłopaki przed telewizorem liczyli na wygraną a może i remis. Nie udało się. Przygotowane przeze mnie przekąski zniknęły. Jednak emocje. Może podam jak przygotować falafele z ciecierzycy.
Potrzebna jest sucha ciecierzyca – jedna szklanka, moczymy ja w trzech szklankach wody przez całą noc wtedy ona napęcznieje podwoi swoją objętość, a rano mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Dodajemy cała cebulę ją także zmieliłam dokładamy dwa duże ząbki czosnku wyciśnięty przez prask, pęczek posiekanej natki pietruszki i do tego przyprawy: pół łyżeczki soli, pół łyżeczki kminu rzymskiego, gałka muszkatołowa, szczypta ostrej papryki, troszkę słodkiej, pół łyżeczki cynamonu oraz sody oczyszczonej. Dobrze mieszamy aby można było lepić małe klopsiki, kotleciki. Możemy dodać łyżkę wody lepiej będą się kleiły. Smażymy na oleju mocno rozgrzanym, następnie zmniejszamy i pod przykryciem dusimy z każdej strony. Podajemy z sosami. Polecam, super coś innego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz