Przygotowałam bardzo proste, ale i zarazem bardzo smaczne ciasto z kokosem na krakersach Dr Gerarda. Przepyszny torcik można go podać przy różnych okazjach, na przyjęciu urodzinowym, spotkaniu rodzinnym czy po prostu do popołudniowej kawy.
Ja ostatnio robiłam to ciasto gdy przyszli do nas nasi sąsiedzi, na wieczorny mecz.
Tort bardzo im smakował, bo użyłam najlepszych krakersów Dr Gerarda, nawet sąsiadka prosiła o przepis na to ciasto.
Torcik jest bardzo podzielny, robi się go na dużej blaszce i muszę przyznać, że całkiem fajnie wygląda.
Składniki
-2 duże paczki krakersów Dr Gerarda
-rurki z kremem Dr Gerarda
-1 kostka margaryny lub masła
-1 litr mleka
-1 szklanka cukru
-1 cukier waniliowy
-3 łyżki mąki pszennej
-2 łyżki maki ziemniaczanej
-paczkę wiórków kokosowych
Przygotowanie
750 ml. mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W reszcie mleka rozpuścić mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczone mąki gotujemy, jak budyń cały czas intensywnie mieszając, żeby nie porobiły się grudki. Odstawiamy do ostygnięcia.
Margarynę ucieramy na puszystą masę do niej dodajemy po łyżce ostudzonej masy budyniowej cały czas mieszając. 1\3 wiórków kokosowych odstawiamy, a resztę wsypujemy do masy i dokładnie mieszamy.
Na blasze układamy jedną warstwę krakersów Dr Gerarda. Na krakersy wykładamy połowę masy kokosowej i przykrywamy drugą warstwą krakersów. Drugą połowę masy wykładamy na krakersy i
posypujemy resztą wiórków kokosowych
Na drugiej masie układamy wcześniej pokrojone w kółka rurki z kremem Dr Gerarda dekorując tort w dowolny sposób. Tort wkładamy do lodówki co najmniej na godzinę, aby dobrze się schłodził.
Życzę smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz