środa, 24 października 2018

W deszczowy dzień

Była deszczowa pogoda więc siedzieliśmy w domu. Do kawy coś by się przydało, miałem tylko jedną paczkę ciastek francuskich po sypane sezamem od firmy Doktor Gerard. Po myślałem, że zrobię jeszcze sernik bez pieczenia z pryncypałkami clasic z strony Doktora Gerarda http://drgerard.eu/ na tej stronie zawsze coś pysznego się znajdzie. Dobrze zrobiłem wpadając na myśl o serniku gdyż odwiedzili mnie sąsiedzi i nie musiałem się martwić co podać do kawy. Sąsiedzi przyszli do południa więc zaprosiłem ich na obiad. Chętnie się zgodzili, tak mi minęło połowę deszczowego dnia. O kazało się, że padało aż do wieczora. Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm) Na spód: • 200 g wafli „Pryncypałki Classic” dr Gerard • 50 g migdałów • 60 g masła Dekoracja: • 4 wafle „Pryncypałki Classic” dr Gerard • 3 łyżki konfitury truskawkowej • 10 truskawek Masa serowa: • 200 g śmietanki kremówki (30% lub 36%) • 9 płatków żelatyny (18 g) • 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego • 180 g jogurtu greckiego Sposób przygotowania W małym rondelku rozpuszczamy masło. W malakserze mieszamy wafle i migdały z rozpuszczonym masłem. Uzyskany „mokry piasek” przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy do dna, by uzyskać spód sernika. W małej miseczce z zimną wodą namaczamy przez 5-10 minut płatki żelatyny. Następnie dobrze odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy je do śmietany kremówki, którą podgrzewamy na niewielkim ogniu. Żelatyna powinna całkowicie się rozpuścić w kremówce, ale śmietana nie powinna zostać doprowadzona do wrzenia. Śmietanę z żelatyną studzimy, powinna być lekko ciepła, ale nie gorąca. W malakserze mieszamy twaróg, jogurt grecki i cukier. Cienką strużką dodajemy śmietanę z rozpuszczoną żelatyną. Gotową masę serową przekładamy na tortownicę. Wstawiamy na całą noc do lodówki, można nawet zostawić sernik w chłodzie na całą dobę. Przed podaniem lekko podgrzewamy konfiturę truskawkową. Rozprowadzamy ją po wierzchu sernika, posypujemy kawałkami truskawek i pokrojonymi w kostkę wafelkami „Pryncypałki Classic” dr Gerard.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz